Ordonanță pentru restituirea taxei speciale auto, taxa pe poluare şi timbrul de mediu

Ordonanța de urgență a Guvernului pentru restituirea sumelor plătite pentru taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare şi timbrul de mediu, a fost adoptată vineri, 4 august. Prin acest act normativ, sumele plătite pentru taxa specială pentru autovehicule, pentru taxa pe poluare şi timbrul de mediu pentru autovehicule vor fi restituite.

Ordonanţa reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Beneficiarii acesteia sunt cetăţenii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată prin Legea nr. 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, şi timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 şi care nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Cetăţenii trebuie să solicite în scris organului central fiscal competent, până în 31 august 2018, restituirea sumelor achitate şi a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii.

Executivul anunță că modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar normele metodologice de aplicare – în termen de 60 de zile. Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel: pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 şi pentru timbrul de mediu pentru autovehicul – în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Guvernul afirmă că, în acest fel, este corectată o situaţie sesizată şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit căreia este dreptul contribuabilului de a obţine rambursarea unor taxe percepute de un stat membru cu încălcarea dreptului Uniunii.

 

 

 

Leave a Comment