Ochii care te privesc din umbră. Sălajul are 16 detectivi particulari

Activitatea detectivilor particulari poate fi una extrem de importantă inclusiv în cazuri complexe, dar este prea puțin cunoscută, cel puțin în Sălaj. În județul nostru, ultimele date actualizate arată că avem 16 detectivi particulari înregistrați, potrivit Mariei Cristea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj.

Cine și cum poate dobândi calitatea de detectiv particular?

Filmele sunt una, dar realitatea este alta. Nu oricine poate deveni detectiv particular, condițiile fiind clare și prevăzute de Legea nr. 329 din 2003. Potrivit actului normativ, poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplinește următoarele condiții: are cetățenia română sau cetățenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spațiului Economic European;  posedă cel puțin studii medii și este absolventă a unei școli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranței naționale ori este absolventă a unei instituții de învățământ superior;  este aptă din punct de vedere medical;  să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție;  nu desfășoară o activitate care implică exercițiul autorității publice; a obținut avizul inspectoratului de poliție județean;  a promovat examenul de atestare a calității de detectiv particular, conform prevederilor art. 7, ori deține un certificat de calificare în această profesie sau un atestat similar eliberat în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European.

Secretul profesional

Potrivit actului normativ, detectivul particular este obligat să păstreze secretul profesional asupra datelor și informațiilor obținute.  Datele și informațiile obținute pot fi comunicate, la cerere, în condițiile legii, numai instanțelor judecătorești și Ministerului Public, dacă acestea sunt utile pentru aflarea adevărului în cauzele penale. În activitatea desfășurată, detectivul particular se supune legii, statutului societății specializate sau al cabinetului individual de detectivi particulari. Activitatea de detectiv particular poate fi desfășurată numai de persoanele care sunt atestate profesional.

Care sunt drepturile detectivului particular?

În exercitarea profesiei, detectivul particular are dreptul să efectueze investigații în legătură cu persoanele, bunurile, faptele, datele și împrejurările care fac obiectul acestei activități, cu respectarea strictă a drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și a dispozițiilor legale. Conform legii, în efectuarea investigației, detectivul particular poate solicita persoanelor fizice sau autorităților publice informații care, potrivit legii, nu sunt clasificate și nu aduc atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori altor drepturi și libertăți fundamentale ale persoanei vizate.

Mama ei de infidelitate

Potrivit unor lucrători din domeniu, și în Sălaj, multe dintre solicitările adresate detectivilor vizează inclusiv suspiciuni de infidelitate, dar și alte spețe, unele cu adevărat problematice.

2 Thoughts to “Ochii care te privesc din umbră. Sălajul are 16 detectivi particulari”

  1. […] Activitatea detectivilor particulari poate fi una extrem de importantă inclusiv în cazuri complexe, dar este prea puțin cunoscută, cel puțin în Sălaj. În județul nostru, ultimele date actualizate arată că avem 16 detectivi particulari înregistrați, potrivit Mariei Cristea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj. Cine și cum poate dobândi calitatea de detectiv particular? Filmele sunt una, dar realitatea este alta. Nu oricine poate deveni detectiv particular, condițiile fiind clare și prevăzute de Legea nr. 329 din 2003. Potrivit actului normativ,  » Mai multe detalii […]

  2. Marie

    Unde se pot contacta acesti detectivi?

Leave a Comment