O lege europeană va da dreptul angajaților de a nu mai răspunde mesajelor de la angajator în timpul liber

Românii vor avea dreptul de a nu răspunde la mesaje sau la e-mail angajatorilor, după terminarea orelor de program. Parlamentarii europeni vor să legifereze, printr-o Directivă, dreptul angajaților de a nu răspunde email-urilor, sms-urilor sau altor forme de mesaj (Whatsapp, Facebook, Instagram etc) primite de la angajator prin instrumente digitale (telefoane, laptopuri, tablete etc), după ce programul de lucru al acestora s-a terminat sau în zilele libere. În contextul în care pandemia cu Covid-19 a mutat peste o treime dintre angajații din UE în telemuncă, a apărut un vid legislativ în ceea ce privește drepturile salariaților de a avea timp liber. Comitetul pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul Consiliului UE susține, printr-o rezoluție adoptată recent, că statele membre trebuie să se asigure că angajații pot exercita dreptul de a se deconecta de la activitățile presupuse de slujba lor, iar acest lucru ar trebui să fie prevăzut inclusiv în contractele colective de muncă. Deputații comitetului au solicitat astfel Comisiei să propună o Directivă UE privind dreptul de deconectare, deoarece acest drept nu este prevăzut în mod explicit în legislația UE.

Ce este dreptul de deconectare?

Dreptul de deconectare se referă la dreptul unui lucrător de a se putea deconecta de la locul de muncă și de a nu se angaja în comunicații electronice legate de locul de muncă, cum ar fi e-mailuri sau alte mesaje, în timpul orelor de lucru. Deputații subliniază, de asemenea, că posibilitatea de a se opri din muncă ar trebui să fie un drept fundamental, permițând angajaților să nu îndeplinească  sarcini legate de muncă și să nu mai comunice prin mijloace electronice în afara programului de lucru, fără a se confrunta cu nicio repercusiune. Potrivit procedurilor, rezoluția votată de deputați va fi votată într-o sesiune plenară din ianuarie 2021. Odată aprobată de Parlament, aceasta va fi transmisă Comisiei și țărilor UE pentru implementare ca parte a viitoarelor decizii de reglementare. În prezent, nu există un cadru juridic european care să definească și să reglementeze în mod direct dreptul de deconectare. Există doar Directiva privind timpul de lucru (2003/88 / CE), ce abordează indirect problema generată de utilizarea pe scară largă a telefoanelor inteligente și a altor dispozitive digitale cu ajutorul cărora salariaților li se pretinde să fie mereu„de gardă”.

 Statele Unite și Franța au deja o astfel de lege în vigoare

Franța a legiferat problema încă din 2016, Statele Unite, de asemenea, în urmă cu doi ani, legea fiind adoptată din cauza presiunii psihice și epuizării de care aveau parte cei mai mulți angajați, primind mesaje în timpul liber de la angajatori, mesaje pentru care se simțeau obligați sau presați să răspundă de teama unor eventuale repercusiuni. În Uniunea Europeană, chiar dacă nu există o legislație comună pentru toate statele membre, la nivel național, în Franța,se recunoaște deja prin lege dreptul angajaților de a se deconecta de orice formă care implică primirea mesajelor de la angajator, după orele de program sau în weekend. Încă din 2013, un acord transsectorial național privind calitatea vieții la locul de muncă a încurajat companiile să evite orice intruziune în viața privată a angajaților prin definirea perioadelor în care dispozitivele ar trebui oprite. Acest drept a fost ulterior legalizat, în august 2016, prin Codul muncii. Conform acestui text, companiile trebuie să negocieze în mod obligatoriu cu angajații pe marginea unor subiecte precum egalitatea dintre bărbați și femei și calitatea vieții la locul de muncă. Astfel, cele două părți trebuie să se pune de acord asupra dreptului salariaților de a se deconecta și asupra modului de configurare de către companie a dispozitivelor digitale, pentru a asigura respectarea perioadelor de odihnă și concediu, precum și a vieții personale și de familie.

 

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “O lege europeană va da dreptul angajaților de a nu mai răspunde mesajelor de la angajator în timpul liber”

 1. Anonim

  Ce bine și cât ma bucur ca ați terminat cu campania electorală!!! Ne-ați omorât pur și simplu!!! Ați făcut reclama la tot felul de neaveniții, impostori, mincinoși , parveniți, laudarosi, excroci, etc…care ne ceresc voturile!!!

 2. Anonim

  Sunteți de toată jalea!!! Rușine sa va fie!!!

  1. Anonim

   12.27 esti ok? Ce ciuperci consumi?

Leave a Comment