Nu scăpăm de șoferii inconștienți: din cauza lor, numărul tragediilor pe șosele este în creștere

Una dintre cele mai grave infracțiuni pe segmentul rutier este conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor, fapte care nu de puține ori au adus pe șosele adevărate tragedii și au îndoliat sute de familii, în ultimul an, pe drumurile țării. Nici județul Sălaj nu face excepție, din păcate, în ultimele săptămâni, numărul celor depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice fiind în creștere. Weekendul trecut a adus, așa cum era de așteptat, noi cazuri de acest gen, pe drumurile județului.

Un bărbat de 44 de ani, din municipiul Zalău, conducea autoturismul, sâmbătă, 25 mai a.c., la ora 7, pe Drumul Naţional 1F, iar în localitatea Românaşi, din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile drum, carosabilul fiind umed, într-o curbă periculoasă la stânga a pierdut controlul direcţiei de deplasare, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în şanț. În urma impactului nu au rezultat victime, doar pagube materiale. La testarea cu alcooltestul s-a evidenţiat o valoare  pozitivă, respectiv 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceeaşi zi, la ora 19, pe Drumul Naţional 1F, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control un autoturism, condus de un bărbat de 43 de ani, din municipiul Zalău. Şi de această dată, alcooltestul a indicat o valoare pozitivă. Bărbatul avea o alcoolemie de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În noaptea de 25 spre 26 mai a.c., în jurul orei 1.30, pe bulevardul Mihai Viteazul, din municipiul Zalău, un zălăuan de 49 de ani a fost depistat de poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică cu o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. În toate cazurile, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Alte articole

One Thought to “Nu scăpăm de șoferii inconștienți: din cauza lor, numărul tragediilor pe șosele este în creștere”

 1. DE CE ???

  poate ne explica si noua politia salajeana, DE CE NU ESTE FOLOSIT SISTEMUL DE MONITORIZARE A TRAFICULUI DIN ZALAU ?!?!!
  DE CE CELE 5 RADARE FIXE STAU DEJABA ??!?!!
  DE CE POLITIA REFUZA SA-I SANCTIONEZE PE SMECHERII SI NEBUNII DIN ZALAU ????!?!
  nu stiu cum sa faca (politia) aceea lista „oarba” ? adica pentru neinitiati/necunoscatori, exista o lista cu nr de inmatriculare, care ar trebui sa nu fie sanctionate ! pe acele nr de inmatriculare sistemul automat nu le-ar mai sanctiona, efectiv le-ar ignora !!! si aici apare marea problema a politistilor : pe cine treci pe aceea lista (care are cateva sute de nr de inmatriculare) si CINE ISI ASUMA ACEEA LISTA ?!?! adica cine o semneaza !!!! nici unul din fosti sefi si actuali sefi de politie din Salaj/Zalau nu au avut curajul/ inconstienta/ prostia sa semneze aceea lista „oarba” !!!
  si cam asta ar fi adevaratul motiv pentru care politia nu POATE/ VREA sa foloseasca inregistrarile video ale camerelor video si a celor 5 radare fixe !!
  sau sa fie altul motivul? unul legal? nu povesti ca cica sunt prea multe radare !!! no si ?!? sa nu incalce legea si nu ai de ce sa te temi de radare !! doar hoti si infractorii se tem de lege !!! si politia ar trebui sa inceapa sa-si indeplineasca adevarata menire: sa ne protejeze pe noi de infractori si hoti ! si nu pe ei , pe hoti/infractori !!
  p.s. riscul de a fi amendat pentru aceasi fapte de 2 ori nu exista !!! asa este gandit, reglat ,calculat sistemul, ca o masina sa nu fie amendata de doua ori pentru aceasi fapta ! camerele video si radarele fixe nu se suprapun ca si inregistrari !!!! iar daca esti MESERIAS/ NEBUN si circuli cu 120 pe boulevard, atunci MERITI sa fi sanctionat de topate cele 5 radare fixe si sa dea domnul ca la iesire din Zalau sa intri in primul cap de pod si sa mori dracului de tampit !

Leave a Comment