Noile cărți de identitate vor avea dimensiunile unui card bancar

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Cătălin Aurel Giulescu, a anunțat, luni, că românii vor putea opta între cărțile de identitate cu sau fără cip, după ce Uniunea Europeana va impune schimbarea formatului acestor documente și introducerea unor noi elemente de siguranță, în baza unui regulament care va apărea în luna iulie.
În vara acestui an va intra în vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetățeni de către statele membre, arată comisarul-șef Giulescu.
„În acest sens, și la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispozițiilor acestui regulament (…) Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a declarat Giulescu, el precizând că noile cărți de identitate vor avea formatul unui card bancar.
Conform sursei citate, romanii vor putea opta între documentele cu sau fără cip, însă este posibil să nu mai poată circula în spațiul UE decât dacă au cărți de identitate cu cip.

Aceste modificări sunt, încă, în stadiul de proiect, astfel încât cetățenii nu pot solicita în prezent schimbarea cărții de identitate cu una în varianta cu cip, prezentată mai sus, cărțile de identitate fiind, în continuare, eliberate în formatul cunoscut.

Leave a Comment