Nevoiaşii sălăjeni ar putea primi luna viitoare alimentele de la UE

Aproape 60.000 de sălăjeni defavorizaţi aşteaptă cu sufletul la gură pachetele cu alimente comunitare, distribuite în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020.
Problemele apărute în derularea licitaţiilor au făcut ca procedura de achiziţie să nu fie finalizată nici până în prezent, iar beneficiarii nu au putut intra în posesia alimentelor de la Uniunea Europeană.
După cum ne-au declarat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj, licitaţia organizată în luna octombrie a anului trecut a fost anulată din cauza contestaţiilor, în prezent fiind deschisă procedura de achiziţie pentru furnizorii de produse. Sursele citate opinează că semnarea contractelor se va realiza până la finele lunii în curs, pentru ca din luna martie, pachetele cu alimente să ajungă la primăriile din judeţ, de unde să poată fi împărţite sălăjenilor. “Există tot interesul ca procedura să deruleze cât mai repede, întrucât se intră în curând în exerciţiul electoral. Recomandarea UE este să nu se suprapună campania electorală cu cea de distribuire a alimentelor comunitare”, ne-au transmis oficialii Prefecturii.
Pe listele întocmite iniţial au fost cuprinşi 59.950 de sălăjeni, din diverse categorii defavorizate. După ce licitaţia va fi încheiată, lista va suferi ajustări, întrucât există posibilitatea ca aceeaşi persoană să se regăsească în mai multe categorii. “Vom face o filtrare a listei, pentru a elimina persoanele care apar la mai multe categorii. Potrivit reglementărilor, un beneficiar nu poate primi decât un singur pachet de alimente, indiferent din câte categii face parte”, au precizat oficialii Prefecturii sălăjene.
Deocamdată nu se ştie ce alimente vor alcătui pachetele, însă se vehiculează că se va respecta structura din anul anterior. Atunci, fiecare sălăjean a primit şase kilograme de făină albă, şase kilograme de mălai, 800 grame paste făinoase, patru litri de ulei, patru kilograme de zahăr, opt conserve de carne de porc, şase conserve de carne de vită şi zece conserve de pate de ficat.
Din totalul nevoiaşilor care ar dreptul la alimentele comunitare, 13.900 sunt pensionari, 13.600, beneficiari ai prestaţiilor sociale (de la ajutoare de încălzire, la venitul minim garantat) şu 4.500 de şomeri.

Alte articole

Leave a Comment