Munca fără acte înflorește în Sălaj. 15 persoane prinse muncind „la negru”

Nu mai puțin de 15 persoane care prestau muncă nedeclarată au fost depistate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj.

Persoanele care lucrau „la negru” au fost prinse în cursul lunii trecute. După cum au explicat reprezentanții ITM Sălaj, pe lângă cele 15 persoane depistate că munceau „la negru”, în domeniul relațiilor de muncă, au mai fost descoperite și alte abateri. Este vorba despre  nerespectarea de către angajatori a repausului săptămânal și sărbătorile legale,  neplata salariului la data stabilită în contracul individual de muncă, lipsa evidenței orelor de muncă pentru fiecare salariat, lipsa eliberării adeverinței de muncă la încetarea activității salariatului, lipsa copiilor contractelor individuale de muncă pentru toți salariații,  neînregistrarea și netransmiterea zilierilor în  Registrul electronic de evidenţă anterior începerii activității și altele. În total au fost controlați 33 de agenți economici, din care 19 au fost sancționați cu amenzi 312.000 de lei și 13 avertismente. În ceea ce privește  respectarea securității și sănătății în muncă  inspectorii ITM Sălaj au verificat  23 de agenți economici și au aplicat 26 sancțiuni contravenționale de 24.000 de lei, dar și avertismente. Printre deficiențele constatate se numără: neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție specific locului de muncă și activităților desfășurate, neefectuarea controlului medical periodic pentru toți salariații, lipsa autorizării ISCIR a echipamentelor de muncă supuse regimului de autorizare și verificare tehnică, lipsa tematicii pentru instruirea periodică și altele.

foto cu caracter informativ

One Thought to “Munca fără acte înflorește în Sălaj. 15 persoane prinse muncind „la negru””

  1. […] Nu mai puțin de 15 persoane care prestau muncă nedeclarată au fost depistate de inspectorii de muncă din cadrul Citeste mai mult […]

Leave a Comment