Metoda “Premiul” revine în trendul infracțional de sezon

Inspectoratul  județean de Poliție Sălaj aduce din nou în atenția sălăjenilor, necesitatea luării tuturor măsurilor de precauție în vederea evitării unor situații în care aceștia ar putea fi înșelați. Foarte populară în anii trecuți, metoda de înșelăciune „Premiul” revine în trendul infracțional național, județul nostru intrând și el, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, în vizorul acestor infractori. Răufăcătorii sună la întâmplare diferite persoane cărora le spun că au câștigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani. Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă substanțial mai mică, pe numele unei persoane din anturajul autorilor. Infractorii se folosesc de multe ori și de numele unor firme foarte populare care vând produse electrocasnice sau de cosmetică, pentru a crește rata de succes a acțiunilor lor. Polițiștii vă sfătuiesc să nu furnizaţi niciodată  date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi.

De asemenea, trebuie evitată trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin e-mail sau fax, indiferent cine le solicită. Poliția recomandă, de asemenea, ignorarea mesajelor de tip sms în care se spune că aţi fost desemnat câştigător la concursuri la care nu aţi participat. Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare. “Dacă <<un reprezentant>> al unei companii de telefonie sau cablu tv v-a sunat şi v-a anunţat că aţi câştigat un premiu în bani la un concurs la care nu aţi participat atunci aveți de-a face cu o înşelăciune și este indicat să vă adresați imediat Poliției.

Sălăjeancă “țepuită” cu peste 16.000 de lei

Cel mai cunoscut caz în Sălaj este al unui infractor care a reușit să păcălească șase persoane, cauzând prin această metodă un prejudiciu uriaș. Bărbatul, prezentându-se cu diferite  identităţi şi calităţi mincinoase, a indus în eroare privire la faptul că aceasta ar fi câştigat un premiu de 12.000 euro oferit de o rețea de telefonie, precum şi un autoturism Dacia Duster oferit de un organizator cunoscut de jocuri Bingo. Sub pretextul că premiile nu îi pot fi înmânate decât dacă achită taxele aferente, făptașul i-a cerut unei sălăjence să efectueze în aceeaşi zi trei plăţi prin serviciul Western Union. Femeia a căzut în plasa impostorului şi i-a virat, pe rând, 12.000 lei, 1.700 lei şi 500 euro.  Alți câțiva sălăjeni au căzut, de asemenea, victime acestui infractor, în ultimii ani, în unele cazuri acesta acționând chiar din penitenciarul în care își ispășea pedeapsa în urma condamnărilor pentru fapte similare săvârșite în anii trecuți. Atenție, de asemenea, și la celelalte metode infracționale consacrate și care au făcut, de-a lungul timpului, numeroase victime în Sălaj – metoda “Accidentul” fiind una dintre cele mai populare în trendul infracțional.

 

 

Leave a Comment