Mărul, laptele şi cornul se lasă aşteptate în şcolile sălăjene

Şi acest an şcolar a început fără lapte, corn şi mere pe băncile elevilor sălăjeni. Deşi judeţului Sălaj i-au fost alocaţi banii necesari derulării acestui program încă din luna iulie, autorităţile judeţene nu au reuşit încă să finalizeze licitaţia pentru desemnarea furnizorilor de produse.
„Procedura este în derulare, ofertele putând fi depuse până în 20 septembrie”, ne-au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj.

Conform HG 533/ 2018, intrată în vigoare în 20 iulie 2018, județului Sălaj i-au fost alocați pentru acordarea gratuită de fructe și legume proaspete 1,1 milioane de lei, pentru lapte și produse lactate 2,4 milioane de lei și pentru produse de panificație, 1,2 milioane de lei. În ceea ce priveşte numărul de beneficiari din şcolile şi grădiniţele sălăjene, acesta se apropie de 25.000. După cum prevede actul normativ amintit, perioadele în care se sigură produsele sunt 10 septembrie – 21 decembrie 2018, 14 ianuarie – 1 februarie 2019 și 11 februarie – 14 iunie 2019.

Distribuţia merelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie pentru preşcolarii din grădiniţele cu program de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular din Sălaj se va face pe opt zone: zona I (Zalău, Hereclean, Crişeni, Coşeiu, Mirşid), zona II (Şărmăşag, Bocşa, Şamşud, Bobota, Chieşd, Carastelec, Măierişte), zona III (Şimleu Silvaniei, Nuşfalău, Marca, Camăr, Ip, Plopiş, Sîg, Boghiş, Halmăşd, Valcău de Jos), zone IV (Crasna, Pericei, Vîrşolţ, Meseşenii de Jos, Horoatu Crasnei, Bănişor, Cizer), zona V (Sînmihaiu Almaşului, Treznea, Buciumi, Românaşi, Agrij, Hida, Dragu, Zimbor, Cuzăplac, Almaşu şi Fildu de Jos), zona VI (Cehu Silvaniei, Sălăţig, Benesat, Dobrin), zona VII (Jibou, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Creaca, Bălan, Cristolţ, Gîrbou), zona VIII (Ileanda, Băbeni, Letca, Lozna, Gîlgău, Rus, Şimişna, Zalha, Poiana Blenchii).

Pe parcursul unei săptămâni, unui preşcolar/elev i se vor acorda cinci porţii de produse de panificaţie (corn – în zilele de luni, marţi şi miercuri ale săptămânii, alternativ cu biscuiţi uscaţi şi/sau covrigi uscaţi – în zilele de joi şi vineri ale săptămânii), două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate – în zilele de luni, marţi şi miercuri, şi două porţii de mere – joi şi vineri.
„Pentru asigurarea diversităţii, porţia de mere va fi însoţită de o porţie de biscuiţi/covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi de produse lactate, de corn şi/sau baton. Dreptul de a primi produsele îl au numai preşcolarii sau elevii prezenţi la cursuri (care a frecventat cel puţin o oră de curs în ziua distribuţiei)”, se arată în caietul de sarcini. La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii şi elevii care suferă de intoleranţă la gluten sau orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor, în limita valorii zilnice stabilite.

Furnizorii sunt obligaţi să asigure mere cu greutate minimă de 100 de grame, încadrate la categoria „extra” sau „categoria I”, întregi, sănătoase, spălate. De asemenea, laptele (200 ml) nu trebuie să conţină adaos de lapte praf, să fie tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără zahăr ori alţi îndulcitori şi fără cacao. Produsele lactate acceptate (125 g) sunt iaurtul, laptele acru sau covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de lapte ori alţi îndulcitori, fără fructe ori cacao. Cât despre produsele de panificaţie (80 g), copiii vor primi cornuri sau batoane din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori ori aditivi alimentari, respectiv covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală.

One Thought to “Mărul, laptele şi cornul se lasă aşteptate în şcolile sălăjene”

  1. GIGI

    Doar bugetarii judeteni nu tin cont de copii judetului , ei au altele de facut, de mutat c… de pe un scaun pe altul, la veniturile lor marite ce ii intereseaza de URBEA de la care ei ar trebui sa stie ca le dau prin contributiile lor, salariile. Uitati ca mai importante sunt asa zisele cursuri la LITORALUL ROMANESC, la care participa, decat licitatiile pentru care au primit bani.

Leave a Comment