Maria, minerița din Sălaj și munca sub pământ

Maria are 70 de ani, a fost subinginer și a muncit 25 de ani în minerit, în industria extractoare de cărbune. A intrat de nenumărate ori în subteran, la sute de metri sub pământ, pentru a căuta cărbune. Mi-a spus că acolo, în subteran, răutatea oamenilor dispare.

Pe Maria am întâlnit-o la Clubul Pensionarilor din Zalău. Inițial am fost invitat de niște studente pentru a asista la un curs destinat pensionarilor, o activitate care le permite să-și plătească facturile de pe laptop sau telefonul mobil. M-am apropiat de o doamnă respectabilă ce părea concentrată asupra unui laptop. Era atentă, urmărea curioasă o aplicație și părea liniștită. Voiam să o întreb dacă îi este de folos un astfel de curs. A zâmbit și mi-a spus că omul trebuie să învețe în permanență dacă dorește să se descurce în viață. Am întrebat-o ce meserie a practicat în anii de activitate. A zâmbit iar și mi-a răspuns. A fost mineriță timp de 25 de ani. Nu mi-a venit să cred. Era prima femeie-miner pe care o întâlneam în munca mea de jurnalist. A muncit la Șărmășag, a fost subinginer și activa pentru realizarea unor măsurători, nu conducea grupuri de muncitori. Măsurătorile îi permiteau să vadă dacă este respectată tehnologia de lucru. Maria mi-a povestit că a fost o perioadă frumoasă, viața a fost altfel în acele vremuri.

Oamenii din întuneric

Femeia m-a privit și mi-a spus că sub pământ, oamenii erau mult mai buni. Acolo, în subteran, nu exista răutate, minerii se ajutau, se înțelegeau și făceau totul pentru a ieși cu toții la suprafață. „Să știți că în subteran nu erau oameni răi. Sunt mult mai răi la suprafață”, mi-a povestit femeia. Sălăjeanca a muncit la serviciul tehnic al fostei unități de minerit din Șărmășag. Toate proiectele de abataj, de pornire și oprire erau concepute acolo. Aveam în față o femeie care a muncit cot la cot cu bărbații într-o lume a bărbaților, într-un mediu dur. Maria mi-a mai spus că în subteranul Sălajului se află zăcăminte însemnate de cărbune, dar degeaba. În opinia sa, o eventuală redeschidere a fostei exploatări de cărbune este imposibilă. Costurile ar fi uriașe, iar specialiștii în minerit au cam dispărut. Fosta mineriță și-a amintit de momentul în care i-a spus familiei că urmează să lucreze în minerit. Familiei nu i-a venit să creadă, dar a înțeles dorința Mariei. Era o meserie extrem de căutată chiar și în vremuri de război. Desigur, lumea s-a schimbat, iar meseria de miner aproape că a dispărut din România. Discuția s-a încheiat, iar tanti Maria a ținut să-mi mai spună că minerii erau oameni buni, iar când intrau în mină se ajutau, erau deosebit de uniți. Dar, la suprafață era o altă lume. Întunericul unește, greul îi face pe oameni mai sensibili, mai săritori. I-am mulțumit femeii pentru cuvintele frumoase și am lăsat-o lângă laptop. Era la un curs, voia să învețe și se descurca de minune. Mult succes, Maria! Ești o lecție de viață.

3 Thoughts to “Maria, minerița din Sălaj și munca sub pământ”

  1. […] Maria are 70 de ani, a fost subinginer și a muncit 25 de ani în minerit, în industria extractoare de cărbune. A intrat de nenumărate ori în subteran, la sute de metri sub pământ, pentru a căuta cărbune. Mi-a spus că acolo, în subteran, răutatea oamenilor dispare. Pe Maria am întâlnit-o la Clubul Pensionarilor din Zalău. Inițial am fost invitat de niște studente pentru a asista la un curs destinat pensionarilor, o activitate care le permite să-și plătească facturile de pe laptop sau telefonul mobil. M-am apropiat de o doamnă… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Frumos că ziaristul pune în pagină astfel de exemple. Dar de ce nu scrie și despre viața unui general, pensionar de lux, angajat în două posturi bine platite din cadrul Cons.Jud. păstorit din greșeală de un cântăreț ?

  3. […] Maria are 70 de ani, a fost subinginer și a muncit 25 de ani în minerit, în industria extractoare de cărbune. A intrat de nenumărate ori în subteran, la sute de metri sub pământ, pentru a căuta cărbune. Mi-a spus că acolo, în subteran, răutatea oamenilor dispare. Pe Maria am întâlnit-o la Clubul Pensionarilor din Zalău. Inițial am fost invitat de niște studente pentru a asista la un curs destinat pensionarilor, o activitate care le permite să-și plătească facturile de pe laptop sau telefonul mobil.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment