Maratonul cultural de la Milano, un succes international

Maratonul cultural de la Milano, un succes internationalCinemateca Oberdan din Milano a fost plina, in data de 7 noiembrie, de italieni si romani care au petrecut nu mai putin de 12 ore intr-un maraton cultural romanesc, in cadrul caruia au fost prezentate proiectii de filme romanesti si evenimente culturale legate de Romania. Dupa difuzarea acestora, luminile s-au stins pentru a proiecta filmul documentar Noi, romeni al mondo (Noi, romani in lume), realizat de regizoarea romana din Italia, Maria Stefanache.

Filmul surprinde umanitatea profunda a unor romani extraordinari ca Nina Cassian si Andrei Serban. Documentarul ii pune intr-o altfel de lumina si ii arata ca oameni care-si impartasesc experienta de viata si vorbesc despre alegeri, valori, calatorii destinale, frumusete fizica, intrebari si raspunsuri, tinerete, iubire si moarte. Discutiile sunt alerte, dialogurile scurte, mesajele punctate din cateva cuvinte si priviri pline de inteles. Impactul este instantaneu: spectatorii aplauda ca la scena deschisa replici ale Ninei Cassian, rad si se emotioneaza cu ea, sunt atenti si ganditori cu Andrei Serban si cu ceilalti intervievati. Iar la final, aplauda indelung.

Acest contact cu romani din SUA a fost prilejuit, de fapt, de proiectul Intalniri cu artisti extraordinari din est, aflat deja la a treia editie, care s-a desfasurat la Milano, pe 7 noiembrie. Proiectul a fost initiat de regizoarea Maria Stefanache si de jurnalista Violeta Popescu, in 2008, ca reactie la modul in care erau tratati romanii din Italia, dupa cazul Mailat. Editia din acest an a fost realizata in colaborare cu parteneri privati din Romania – companiile OMA Vision si Opia Events – si cu sprijinul Institutului Cultural Roman, al Departamentului pentru Romanii de pretutindeni, al partenerilor media (Radio Romania, Cocor Media Chanel, Midas Media) si al unor sponsori din Romania (vinul a fost romanesc, de la Ceptura) si din Italia.

Prin aceasta initiativa vrem sa facem cunoscute lucrurile frumoase din Romania, prin intermediul culturii si artei, a aratat Maria Stefanache la deschiderea evenimentului.

Acest proiect isi propune sa arate modul in care romanii imbogatesc Italia, prin cultura, istoria, activitatea lor de zi cu zi, la fel cum italienii care traiesc in Romania imbogatesc tara noastra. Este foarte importanta initiativa privata, actiunea cetatenilor si a firmelor pentru a promova imaginea externa a Romaniei, a declarat Oana Marinescu, fost purtator de cuvant al Guvernului, care a contribuit la organizarea evenimentului de la Milano.

Reprezentantul Primariei orasului Milano, consilierul Andrea Mascaretti, a spus, dupa ce a felicitat organizatorii pentru initiativa: Sunt optimist in general, insa cand citesc ziarele acest optimism imi dispare, deoarece sunt prea multe stiri despre infractiunile comise de romani. Aici este vina, de cele mai multe ori, a jurnalistilor care povestesc numai faptele negative si pe cele pozitive nu le promoveaza.

Evenimentul a inceput cu proiectia filmului Italieni in Romania, un reportaj care reda marturiile unor italieni care traiesc in Romania si care spun ce iubesc ei in Romania: cultura, ospitalitatea, istoria, feminitatea romancelor si forta lor, siguranta, frumusetea locului. Ma simt mai mult roman, decat italian. Adesea gandesc in romana. Si asta pentru ca am atatea legaturi cu aceasta tara si cu acesti oameni, incheie, zambind, un italian din Romania, marturia sa in fata camerei de luat vederi.

Urmatorul documentar proiectat, Razboi pe calea undelor, documentarul premiat al lui Alexandru Solomon, a fost in razboi cu necunoasterea si cu nepasarea. Pusi in fata fragmentului de istorie dura din perioada comunista, de care se leaga Europa Libera, romani din comunitatea din Milano si milanezi, au marturisit dupa ce au urmarit acest film faptul ca i-a emotionat profund, pe unii i-a facut sa-si reaminteasca de trecut, pe altii i-a ajutat sa afle informatii de care nu stiau.

Regizoarea Maria Mauti a declarat, in dezbaterea publica ce a urmat proiectiei, ca acest documentar arata modul in care un film documentar este un act de dragoste – dragoste si dedicatie – pentru cunoasterea adevarului. Si alti regizori italieni s-au declarat impresionati de profunzimea filmului si au subliniat nevoia de astfel de creatii. O romanca din comunitate a marturisit cu emotie ca, dupa 20 de ani, a fost pentru prima oara cand vedea un film despre ce s-a intamplat in Romania inainte de 1989, pentru ca pana acum nu a putut. Un alt roman a vorbit cu lacrimi in ochi despre nevoia de a sti ce s-a intamplat in acei ani.

In partea a doua a evenimentului, a fost prezentata o expozitie de fotografie care prezinta gradinile si casele din Bucuresti, un Bucuresti frumos si real, care poate fi intalnit daca mergi pe strazile sale.

Ideea acestei expozitii a pornit de la faptul ca in general oamenii nu cunosc Bucurestiul in strainatate, a declarat Ursula Fait, fotograf de origine italiana care locuieste la Bucuresti. Unii confunda inca Bucurestiul cu Budapesta, altii se gandesc doar la lucruri gri, dar dincolo de acestea, Bucurestiul surprinde cu casele si gradinile sale, a mai adaugat ea.

Maratonul cultural de la Milano s-a incheiat cu alte doua proiectii de film: Podul de flori, de Thomas Ciulei, un film care spune povestea dura a vietii unei familii din Republica Moldova, a carei mama e plecata la munca in Italia, si Amintiri din epoca de aur, de Cristian Mungiu.

Alte articole

Leave a Comment