Măceşele din Sălaj, la mare căutare în Austria! Zeci de tone de fructe de pădure iau drumul străinătăţii

Fructele de pădure sunt la mare căutare pe piaţa externă. Din  flora judeţului, în acest an,  zeci de tone de măceşe vor ajunge în Austria. Direcţia Silvică Sălaj a contractat până în prezent 20 de tone de măceşe cu un operator austriac şi în acest sens a demarat procedura de achiziţie de la populaţie.

Achiziţia măceselor, cu preţul de minimum un leu kilogramul în funcţie de calitatea fructului,  se face în punctele de colectare din întreg judeţul: Zalău, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Şamşud, Cuzăplac, Zimbor, Creaca, Băbeni, Someş Odorhei, Ilaenda, Zimbor etc. În total sunt disponibile aproximativ 30 de centre de colectare în tot judeţul. De precizat este faptul că în municipiul Zalău centrul de achiziţie se află în zona industrială în vecinătatea fostei fabrici ”Integrata”. Nu este primul an în instituţia sălăjeană trimite la export fructe din fauna judeţului. În anii anteriori au fost încheiate contracte cu operatori economici din ţări precum: Olanda, Anglia, Germania şi Italia, unde au fost trimise cantităţi însemnate, sute de tone, de măceşe şi porumbe. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Sălaj, spun că de aproximativ zece ani, fructe din fauna judeţului se trimit la export, în funcţie de solicitări: mure şi cătină, însă la mare cerere au rămas porumbele, în special măceşele.  Achiziţia porumelor va demara spre finalul lunii, pentru că acestea se culeg spre finalul toamnei. Străinii care au achiziţionat fructe de pădure din Sălaj, dar şi din alte judeţe ale ţării, le folosesc pentru prepararea ceaurilor şi a dulceţii. De foarte multe ori, produsele preparate de străini din fructele de pădure ”made in Sălaj” ajung pe rafturile multor supermaketuri din România la preţuri destul de ridicate comparativ cu veniturile românilor.

Măceşele – izvor natural de vitamine

Măceşele sunt ”campioanele” fructelor în cantitatea de vitamina C – un antioxidant puternic care ajută la absorbţia fierului în organism şi la fixarea calciului. Tot vitamina C ajută la vindecarea rănilor, împiedică sângerarea gingiilor, creşte rezistenţa la infecţii şi ajuta organismul să facă faţă surmenajului fizic şi intelectual. Necesarul zilnic de vitamina C este de 125-150 mg. Consumul a trei măceşe pe zi asigura acest necesar! Măceşle au un conținut ridicat și din vitaminele B2, K, PP și A. Preparatele pe bază de măceşe se recomandă pentru diferite afecţiuni cum ar fi: anemia, avitaminoze, stări posoperatorii, răceal, gripă, infecţii respiratorii, scăderea imunităţi, cancer, boli cardiovasculare – previn puseele de hipertensiune, crizele de anghină şi reglează nivelul coresterolului. Consumul de măceşe previne şi tratează afectiunile renale, alergiile şi afecţiunile aparatului digestiv: entorocolite, gastrite, constipaţie şi diaree.

Porumbele, bogate în vitamina C

Dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Porumbele conţin totodată minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, maganeziu, dar şi vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B şi vitamina C. Datorită aportului lor nutritiv, porumbele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic şi antidiareic, antibacterial şi antioxidant, şi în plus, stimulează imunitatea, ferind organismul de răceală şi gripă, tonifică oasele, dinţii, unghiile şi stabilizează pulsul inimii. Consumul acestor fructe este benefic pentru sistemul digestiv, sporind pofta de mâncare, ajutând la combaterea constipaţiei, a diareei  şi eliminând bacteriile de la nivelul stomacului. Porumbele ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul gurii, a gâtului, a stomacului şi a intestinelor.

One Thought to “Măceşele din Sălaj, la mare căutare în Austria! Zeci de tone de fructe de pădure iau drumul străinătăţii”

  1. Anonim

    Foarte prost platesc maciesele ….iti trebuie cam o ora sa culegi 1 kg pe care primesti un leu …sa vina ei sa si le culeaga

Leave a Comment