Lumină tot mai puțină în dreptul trecerilor de pietoni din Zalău

Deși propunerile zălăuanilor pe marginea unor investiții de o importanță uriașă, cele ce vizează siguranța pietonilor, sunt nenumărate, cu puținele investiții realizate de municipalitate în privința iluminatului stradal, în special în dreptul trecerilor de pietoni, iată că nu se face lumină. Iar acest uriaș neajuns, întâlnit nu doar pe străzile lăturalnice, pe aleile dintre blocuri, ci mai ales pe principalele străzi din Zalău și chiar pe bulevard, are consecințe directe în cele mai negre cifre existente în statistici numărul persoanelor rănite ori a celor care și-au pierdut viața în accidente ce au avut loc în timpul traversărilor regulamentare, seara sau noaptea, pe trecerile de pietoni. Dacă în zona magazinului Lidl există treceri de pietoni în dreptul cărora stâlpii de iluminat au becurile arse, o situație similară am constatat-o, zilele trecute, în dreptul celui mai mare centru comercial din municipiu, Value Center. Această trecere de pietoni, poate cel mai intens utilizată  din municipiu, era luminată doar de… uriașul banner cu reclamele luminoase ale magazinelor din mall, la intrarea în parcarea centrului. Doi dintre cei patru stâlpi de iluminat stradal, poziționați în vecinătatea trecerii de pietoni de la noul mall, aveau becurile arse ori nefuncționale.

O situație similară se regăsește și pe strada Gheorge Doja, în Brădet, acolo unde câteva treceri de pietoni abia dacă pot fi distinse de șoferi în condiții de trafic la orele dimineții, serii sau noaptea. Marcajele sunt una cu asfaltul, aproape că nu se mai văd, iar ceea ce este și mai grav este faptul că aceste treceri care fac parte din cel mai circulat drum din Zalău, fiind poarta de intrare/ieșire a municipiului dinspre și către Cluj, nu sunt iluminate corespunzător. Ultimul accident grav a avut loc zilele trecute pe trecerea de pietoni din dreptul farmaciei Catena, o femeie fiind spulberată pe zebră, seara, pentru că șoferul nu a văzut trecerea de pietoni, aceasta fiind iluminată doar de reclama luminoasă a farmaciei și un bec cu lumină galbenă, foarte slabă, de pe trotuar. O sută de metri mai sus, în dreptul bisericii, un alt accident grav a avut loc anul trecut din aceeași cauză, respectiv iluminatul slab, ineficient. O adolescentă de 13 ani a fost lovită de un autoturism exact pe trecerea de pietoni. Prin urmare, chiar dacă cele mai multe dintre trecerile de pietoni sunt iluminate, lumina este foarte slabă și nu dă posibilitatea șoferilor, mai ales celor care nu sunt din Zalău și nu cunosc câtuși de puțin unde sunt amplasate aceste treceri, să oprească la timp și să acorde prioritate pietonilor. Despre situația existentă în cartiere este inutil să mai discutăm. Zeci de cetățeni publică pe paginile personale de socializare, dar și pe grupurile sociale, fotografii care arată cartierele zălăuane cufundate în beznă, lucru care face locuitorilor acestor zone viața grea.

Având în vedere această situație care, iată, generează pericole și evenimente care se produc tot mai des, poate că ar fi bine ca municipalitatea să demareze de urgență o acțiune amplă de identificare a zonelor nesemnalizate corespunzător sau cu aglomerare urbană mare și trafic intens, inclusiv pietonal, cum ar fi zonele din dreptul unităților comerciale, a zonelor deficitare din punct de vedere al marcajelor de trecere pentru pietoni și iluminatului stradal, fiind, totodată necesară analiza riscurilor de accident şi analiza statisticilor existente în arhivele serviciilor de circulație pentru zonele identificate. De asemenea, se impune prioritizarea a cel puțin zece – cincisprezece zone intens circulate pe baza analizelor de risc efectuate de specialiștii din Primăria Zalău și Poliție, precum și luarea de urgență a măsurilor pentru asigurarea unor marcaje pietonale noi, vizibile, dar mai ales a unui iluminat public suplimentar, puternic și mai ales funcțional în dreptul acestor treceri de pietoni. Sunt lucruri a căror importanță este legată, până la urmă, de securitatea și viața noastră, fapt care pune în umbră și face injustă oricare altă investiție pusă înaintea ei, de către cei care decid încotro se îndreaptă banii zălăuanilor sau cei proveniți din alte surse.

 

 

Alte articole

6 Thoughts to “Lumină tot mai puțină în dreptul trecerilor de pietoni din Zalău”

 1. Andrada

  Excelent articol, corect, la ținta. Astea sunt investitiile de care avem cea mai mare nevoie. Consilierii locali sa mearga nu doar pe bulevard ci si prin cartiere, acolo unde vor constata cu stupoare ca li se va face FRICA, atat este de intuneric! Poate ni se va explica si noua de ce mai avem consiliu local, de vreme doar ce vor ei cum stiu ei, ce interese au, aia se voteaza. Pe noi in 4 ani, nu ne a vizitat nimeni, nu ne a intrebat nimeni nimic. Daca postezi ceva pe grupuri, cu subiect, predicat si foto, sar toti de fund in sus si se justifica cu toate inepțiile. Vom avea grija ce votam peste 6 luni, poate scapam de somitati precum regina sprancenelor si unghiilor – d na Gurzau careia nimeni nu i a auzit vocea 4 ani in vreo.sedinta sau ilustrul Dorel Labo care vorbeste mereu fiind pe dinafara subiectului si aducand solutii imposibile. Iar ca ei, sunt destui, nu i mai enumar. Trist!

 2. Anonim

  Sa început lucrarea la strada Simion Barnutiu în zona industriala în prag de iarna și nu mai vezi nici o mișcare. Doar noroaie și drum îngustat. Va invitam domn primar sa vedeți. Promisiunea e veche ca se rea iliteaza strada.

 3. Anonim

  Scopul iluminatului sclab este ca politistii sa poata dormii bine in masini in timpul serviciului de noapte .

 4. Anonim

  Nu este un scop anume,tantalaule…..este.doar o neglijență…dezinteres…si ignorare….pana nu moare cineva

  1. Anonim

   Numai defăimaț! ?

 5. Anonim

  Se vede clar ca e cel putin un bec nefunctional!!! Ca si cand n ar fi fost deajuns ca lumina e f slaba, am ramas cu becuri galbene, de acum 30 de ani!!!

Leave a Comment