Lucian Bode și alți deputați propun un ghișeu unic pentru înmatricularea vehiculelor

O serie de deputați, printre care și Lucian Bode, propun crearea unui ghișeu unic pentru înmatricularea autovehiculelor, prin preluarea de către Ministerul Transporturilor, prin Registrul Auto Român, a procedurilor administrative efectuate în prezent de către Ministerul de Interne, prin Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. În prezent, un autovehicul care se află la prima înmatriculare în România trebuie mai întâi prezentat la RAR în vederea omologării, eliberării cărții de identitate a vehicului și, după caz, a certificatului de autenticitate. Ulterior, proprietarul face demersurile necesare la SRPCIV pentru finalizarea operațiunilor administrative de eliberare a certificatului de înmatriculare. Acest proces presupune un consum important de resurse și timp și constituie un factor generator de frustrare și nemulțumire din cauza birocrației și a timpului de stat la coadă. ”RAR efectuează deja activitatea tehnică premergătoare înmatriculării prin care se generează datele referitoare la autovehicul, necesare eliberării certificatului de înmatriculare. Preluarea de către RAR a atribuțiilor administrative ale SRPCIV din domeniul înmatriculării ar genera beneficii importante atât în favoarea cetățeanului, cât și a administrației. În acest context, îmbunătățirea procedurii care se aplică în prezent în vederea înmatriculării unui vehicul în România ar conduce la scăderea timpului de răspuns și a numărului de deplasări de la un ghișeu la altul ale cetățeanului”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative. De asemenea, inițiatorii propun și încheierea unui protocol cu o bancă, astfel încât încasarea contravalorii taxelor pentru eliberarea certificatului de înmatriculare să se facă în cadrul unui ghișeu unic din sediul RAR, ceea ce ar conduce, de asemenea, la reducerea timpului necesar îndeplinirii formalităților necesare înmatriculării unui autovehicul. Propunerea legislativă a fost respinsă de către Senat, urmând să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților cer respingerea proiectului pe motiv că ”Registrul Auto Român nu este o autoritate publică, ci un agent economic cu capital de stat, ceea ce exclude din sfera sa de competență emiterea actelor administrative din categoria celor în care se încadrează înmatricularea vehiculelor, atribuțiile RAR fiind în totalitate de natură tehnică”.
În momentul de față, Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor funcționează în subordinea Prefecturii. Ionel Ciunt, prefectul județului Sălaj, consideră că actualul sistem de înmatriculare ”funcționează și este în regulă”, dar admite că ”ar mai trebui optimizate anumite lucruri, ca oamenii să nu stea prea mult la coadă”.

6 Thoughts to “Lucian Bode și alți deputați propun un ghișeu unic pentru înmatricularea vehiculelor”

 1. Anonim

  Bode, destul de penibil…

 2. Anonim

  Păi ce să te aștepți să priceapă individul? Însă are păreri. Și unul ca ăsta a fost pus ministru!

 3. alex

  Atata timp cat voi astia ‘usl-isti’ comentati ca niste frustrati insa nu faceti nimic desi ati putea va rugam sa il luati pe omul acesta drept exemplu!

  1. Anonim

   Băiete Alex, nu e nimeni frustrat, decât în mintea ta îngustă, și nu sunt usl-ist, pentru că nu mai votez din 1996 (îi disprețuiesc pe toti politrucii deopotrivă), dar acest Bode Lucian este un exemplu de individ extrem de limitat ajuns prea sus! I s-a răspuns că ARR este doar o firmă, chiar dacă a statului, și are doar atribuții tehnice, nu poate face acte administrative, dar nu-l ajută mintea să priceapă, insistă. Doar boii sunt consecvenți!

 4. Vali

  BODE nu este un exemplu pentru nimeni,dar eu sunt unul dintre cei care are legatura cu propunerile lui Bode.Acestea sunt pertinente si de urgenta trebuie sa se treaca la un giseu unic,deoarece in prezent pentru ati imatricula o masina trebuie sa iti iei concediu.Platesti taxe in 4 locuri,si trebuie sa apelezi la 5 institurii.CIUNT vede ca acest lucru este in ordine,dar ce sa ii ceri la un agricuultor cand vine vorba de o chestiune tehnica.Informativa cum este in alte tari unde in 20 de minute ai inscris s-au ai radiat o masinat.Ii doresc succes la Bode,in prostia lui mai nimereste cate un lucru bun.

 5. Anonim

  Vai Doamne , nu ca ideea nu este buna , in alte tari se practica de mult asa ceva , dar ce vor face cei care fac averi pe langa aceste servicii….. ? Cum va mai cumpara sefu de la RAR inca doua tiruri , dar asigurarile si birourile de pregatit dosare ale cui vor mai fi ? D-nu Bode la asta nu te-ai gandit !

Leave a Comment