Lovitură de teatru! Palatul Administrativ nu poate deveni proprietatea Consiliului Judeţean

Palatul Administrativ al Prefecturii Sălaj urma să treacă în ograda Consiliului Judeţean, însă solicitarea de trecere a imobilului în domeniul public al judeţului nu a fost aprobată pentru simplu fapt că nu au fost făcute modificările legislative necesare. Drept urmare, administraţia judeţeană poate cere doar drept de administrare a clădirii.
Cu toate că, în luna octombrie a anului trecut, consilierii judeţeni au aprobat solicitarea Guvernului cu privire la trecerea unui bun din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, fiind demarate procedurile legale de transmitere a dreptului de proprietate, în sensul transmiterii documentaţiei necesare promovării unei hotărâri de Guvern, demersul nu a fost agreat din cauza „necesităţilor de modificare a legislaţiei în vigoare”.
„O variantă mai eficientă ar putea fi transmiterea imobilului din administrarea Instituţiei Prefectului Sălaj în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, cu rămânerea acestuia în domeniul public”, se arată într-un nou proiect de hotărâre, aprobat de consilierii judeţeni în cadrul şedinţei ordinare de sâmbătă, 31 ianuarie.
Principalul motiv invocat de reprezentanţii celor două instituţii a fost reabilitarea de urgenţă a imobilului în cauză. Singura finanţare posibilă este cea europeană, bani pentru care doar Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj este aplicant eligibil.
Conducerea administraţiei judeţene a precizat că, iniţial, în cadrul unor întâlniri dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai Structurilor Asociative ale Autorităţilor Administraţiei Publice Locale s-a discutat despre trecerea unor imobile ”Palate administrative”, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Instituţiile Prefectului, în administrarea consiliilor judeţene. Faptul a fost comunicat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin adresa nr.87.160-2013, “sens în care s-a solicitat acordul nostru exprimat prin hotărâre a Consiliului judeţean, referitor la imobilul aflat în administrarea Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj”, motivează sursa citată.
În acest context, Instituţia Prefectului, cea care are în prezent în grijă cea mai importantă clădire a judeţului, a solicitat transmiterea dreptului de proprietate. “Solicitarea de a trece imobilul în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj a venit din partea Prefecturii. În urma unei expertize tehnice a rezultat că imobilul, fiind şi unul foarte vechi, are nevoie de reparaţii cât mai curând posibil. A apărut o oportunitate pentru reabilitarea palatelor administrative, respectiv din fonduri europene, însă Instituţia Prefectului nu este eligibilă pentru a aplica pentru un astfel de proiect. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean fiind aplicantul eligibil, s-a transmis această solicitare. Totodată, nu se pune relocarea birourilor Prefecturii, ci urmează ca spaţiilor respective să fie folosite gratuit pe termen nelimitat”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Sălaj.
Scopul acestor operaţiuni juridice, după cum au explicat reprezentanţii CJ Sălaj, îl reprezintă intenţia de a depune spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 – Axa 3 – ”Sprijinirea eficienţei energetice în clădirile publice”, proiectul ”Lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice la clădirea Palatului administrativ – sediul Consiliului Judeţean Sălaj”.
În prezent, imobilul – Palat administrativ, situat în municipiul Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, se află în proprietatea statului român şi administrarea Prefecturii Sălaj, valoarea acestuia fiind de aproape 16.000.000 de lei.

2 Thoughts to “Lovitură de teatru! Palatul Administrativ nu poate deveni proprietatea Consiliului Judeţean”

  1. Anonim

    Si care sau unde e lovitura de teatru?

  2. florin

    Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:  florin_cristi09@yahoo.com

Leave a Comment