Liber la pescuit pe Varsolt, in perioada de prohibitie!

Liber la pescuit pe Varsolt, in perioada de prohibitie!

Peste 80 de pescari din judetul Salaj si-au intins firul in apele barajului Varsolt pentru a se califica la prima etapa a campionatului de pescuit organizata, la finele saptamanii trecute, de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Salaj. Si asta in conditiile in care concursul s-a desfasurat tocmai in perioada de prohibitie si fara vreo autorizatie din partea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA).

Din 13 aprilie si pana in 11 iunie, inclusiv, este perioada de prohibitie pentru pescuitul oricaror specii de pesti.

Totodata, in aceasta perioada sunt interzise orice fel de lucrari care impiedica migrarea, reproducerea sau care pun in pericol existenta populatiilor piscicole, cum ar fi ingustarea sau bararea cursului apei, taierea si recoltarea plantelor, extragerea de namol, nisip si pietris, precum si lucrari in zona malurilor, cum ar fi taierea arborilor si arbustilor de pe mal. Dupa cum ne-a declarat Cristian Crisan, directorul AJVPS Salaj, persoanele prinse la pescuit in perioada de prohibitie se vor alege cu o amenda cuprinsa intre 150 si 10.000 de lei si li se va interzice dreptul de a pescui pe o perioada cuprinsa intre unul si trei ani. Totusi, se pare ca legea se aplica doar unora dintre pescari, deoarece sambata, in data de 23 mai, pe malurile lacului de acumulare Varsolt, peste 80 din randul acestora s-au intrecut, care mai de care, sa prinda cei mai mari si cei mai multi pesti. Este vorba de prima etapa a campionatului national de pescuit, concurs organizat de AJVPS Salaj, la care au participat 81 de pescari, angajati din cadrul societatilor comerciale Silcotub, Cuprom, Electrica si Rominserv, ne-a explicat Cristian Crisan. El a adaugat ca, dat fiind ca aceasta competitie s-a desfasurat in perioada de prohibitie, pestii prinsi au fost eliberati imediat dupa ce au fost cantariti si masurati. Concursul s-a desfasurat fara probleme. La final s-au desemnat castigatorii, primii trei clasati, de la fiecare societate in parte, calificandu-se pentru urmatoarea etapa a campionatului, a incheiat directorul AJVPS Salaj.

Pescuit ilegal in perioada de prohibitie

Se pare insa ca aceasta competitie nu s-a desfasurat chiar in conditii legale. In perioada de prohibitie este interzis pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice. Prin exceptie de la prevederile legislative privind pescuitul in aceasta perioada se numara doar pescuitul in scopuri stiintifice sau de cercetare si cel din considerente de prevenire a inundatiilor. Dupa cum ne-au declarat surse oficiale din cadrul ANAP de la Bucuresti, orice fel de concursuri de pescuit sunt interzise in perioada de prohibitie. Exista, totusi, cateva exceptii, ca aceste intreceri de pescuit sa aiba loc, insa doar dupa obtinerea unei autorizatii de la ANPA si sub atenta supraveghere a inspectorilor piscicoli si a autoritatilor. Aceasta exceptie nu se aplica pentru competitia de sambata de la Varsolt, deoarece reprezentantii AJVPS Salaj nu au depus in acest sens nici un fel de cerere pentru obtinerea vreunei autorizatii. Se pare ca exact cei care ar trebui sa se ocupe de supravegherea si bunastarea populatiilor piscicole nu tin cont de legile privind pescuitul in perioada de prohibitie. Insa, fiind ca tot ei sunt cei care ar trebui sa sesizeze astfel de nereguli, au scapat de o posibila pedeapsa, cum ar fi interzicerea dreptului de pescuit pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani. Cum se spune intre pescari: Fir intins! Insa nu in perioada de prohibitie.

Alte articole

Leave a Comment