La Zalau: Imbulzeala la plata impozitelor si taxelor locale

La Zalau: Imbulzeala la plata impozitelor si taxelor locale

Mai constiinciosi ca oricand, chiar si in vremuri de criza, zalauanii s-au inghesuit, inca din prima zi a anului in care s-au putut achita taxele si impozitele locale, la ghiseele unde se incaseaza aceste taxe.

Conform datelor furnizate de biroul de presa al primariei Zalau, circa 200 de locuitori ai municipiului si-au platit ieri darile catre administratia locala. Pentru ca au fost harnici, acestia au beneficiat si de o reducere de 10 la suta, in cazul in care au achitat taxele datorate pentru intregul an.

Reamintim faptul ca nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2010, inseamna, in cazul Zalaului, o majorare cu aproape 20 la suta, comparativ cu sumele platite de contribuabili anul trecut. De exemplu, in cazul cladirilor construite din caramida sau alte materiale rezistente, cu toate instalatiile si utilitatile aferente, valoarea impozabila creste de la 669 lei, la 806 lei pentru fiecare metru patrat, impozitul fiind egal cu 0,1 la suta din aceasta valoare.

Valoarea impozabila se majoreaza si ea, in functie de zona in care se afla cladirea si rangul localitatii. La terenuri, daca luam situatia celor din centrul orasului, cresterea este, pentru un hectar, de la 6.211 lei, la 6.508 lei. Mai mult vor plati si proprietarii de masini.

Astfel, pentru o masina de 1.400 centimetri cubi, impozitul creste de la 49 de lei, la 56 de lei, pentru cele de peste 3.000 de centimetri cubi cresterea fiind de circa 300 de lei. Efectul majorarilor este compensat de facilitatile acordate in conformitate cu Codul Fiscal.

Astfel, pentru persoanele fizice sau juridice ce nu inregistreaza restante si platesc, anticipat, pana la 31 martie 2010, impozitul pe cladiri, terenuri sau mijloacele de transport, datorate pentru intregul an, vor beneficia de o reducere cu 10 la suta a impozitelor si taxelor datorate bugetului local.

De reduceri beneficiaza si persoanele ale caror venituri familiale lunare sunt mai mici decat salariul minim pe economie , sau constau exclusiv din ajutor de somaj sau pensie de asistenta sociala. Pentru persoanele singure, redu-cerea este de 10 la suta, pentru familiile cu doi membri de 20 la suta, pentru cele cu mai mult de patru membri putand ajunge pana la 50 la suta.

Invalizii de gradul I vor fi scutiti de la plata impozitului de cladiri si terenuri, iar familiile in care unul din soti are gradul II sau III de invaliditate platesc doar jumatate din impozitul respectiv. Aceeasi facilitate o au si cei care detin o singura locuinta, in care au domiciliul, si au copii cu invaliditate de gradul I sau II, sau handicap grav ori accentuat.

Alte articole

Leave a Comment