La prefectura Salaj: Imposibilul a devenit posibil

La prefectura Salaj: Imposibilul a devenit posibil

In sedinta de Guvern care a avut loc miercuri, Executivul a aprobat cateva hotarari privind anumite schimbari si, totodata, numiri de prefecti.

Reamintim ca, in cadrul amintit, s-a decis numirea lui Vegh Alexandru in functia de prefect, in timp ce in cazul lui Andrei Todea s-a hotarat aplicarea mobilitatii din functia publica de prefect al judetului Salaj in functia publica de inspector guvernamental. Astfel, Vegh Alexandru a devenit prefect de Salaj, avand sustinerea UDMR, partid aflat la guvernare.

Desigur, si PDL – partidul care il sustine politic pe Andrei Todea – se afla in arcul guvernamental, insa democrat-liberalii au fost nevoiti sa-si sacrifice functia de prefect de Salaj, la cererea aliatilor maghiari, care nu cu mult timp in urma, nici nu isi permiteau sa se gandeasca la o astfel de functie.

Cum politica este taramul tuturor posibilitatilor, iata ca imposibilul a devenit posibil, astfel incat, pentru prima data in istoria judetului nostru, Prefectura va fi condusa de un reprezentant al UDMR. Aceasta numire ma onoreaza. Faptul ca am fost acceptat in unanimitate de catre colegii mei din UDMR, pentru a prelua acest fotoliu, este un semnal special pentru mine, ne-a declarat, ieri, Vegh Alexandru.

Acesta a adaugat ca este constient de rolul pe care trebuie sa si-l asume, in conditiile in care si Salajul, ca de altfel toate judetele tarii, se lupta cu efectele crizei: Stiu ca ma asteapta o perioada destul de grea. Insa, va trebui sa gasim solutii la criza care a lovit si judetul nostru. In perioada imediat urmatoare, ne asteptam la un val de disponibilizari, motiv pentru care vom incerca sa contracaram acest fenomen cu toate fortele de care dispunem.

Pe de alta parte, Vegh Alexandru a afirmat ca a preluat deja atributiile prefectului, astfel incat, in aceste zile, va incerca sa faca o radiografie atat a institutiei pe care urmeaza sa o conduca, cat si a institutiilor deconcentrate subordonate. Urmeaza sa vedem ce solutii voi lua, in urma acestei radiografii, a incheiat noul prefect.

Deprins deja cu astfel de situatii, Andrei Todea ne marturiseste ca a invatat de mult lectia potrivit careia inalt functionari publici, in special prefectii si subprefectii, trebuie sa fie obisnuiti cu schimbarea locului de munca, dupa dorinta Guvernului. In acelasi context, fostul prefect sustine ca, in ultimii ani, s-a dovedit ca este extrem de greu sa se sustina caracterul total apolitic al inalt functionarilor publici, desi legea te obliga la acest lucru. Ca urmare, posturile de prefecti se negociaza si acum, ca de altfel in ultimii 20 de ani, in functie de coalitiile de la guvernare, a mai spus Andrei Todea.

Fara sa faca vreo referire la viitorul sau profesional, totusi, fostul prefect de Salaj a tinut sa sublinieze ca experienta acumulata in ultimii ani in ceea ce priveste administratia, ii va fi de mare folos.

Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara. Iata si aprecierile principalilor artizani de pe scena politica a judetului:

Seres Denes, presedintele UDMR Salaj: UDMR a obtinut, in urma negocierilor, functia de prefect al judetului Salaj, iar persoana care va reprezenta Guvernul in teritoriu va fi Vegh Alexandru.

Consider ca este omul cel mai potrivit, intrucat a acumulat experienta atat in perioada 2005-2009, cand a fost subprefect, cat si din 2009 si pana acum, in calitate de inspector guvernamental pe Salaj, in cadrul Ministerului Transporturilor.

Lucian Bode, presedintele PDL Salaj:

Am trait sa o vedem si pe asta! Incercand o abordare cat se poate de serioasa a acestui subiect, nu pot sa nu remarc inca de la inceput un aspect: instalarea unui prefect care provine din randurile unei minoritati denota, in primul rand, ca romanii, in general, si salajenii, in special, isi merita din plin statutul de cetateni cu adevarat europeni. Romania este un stat democratic, in care sunt respectate principiile de baza ale unei democratii specifice secolului XXI, principii precum pluralismul sau egalitatea de sanse.

Din punct de vedere politic, aceasta miscare pe scena locala are atat parti pozitive, cat si negative, desigur privita prin prisma PDL.

S-a speculat mult in ultima vreme pe aceasta tema, insa un lucru este cert: Salajul nu a fost uitat de Traian Basescu, iar toti cei care au votat pentru domnia sa nu si-au irosit votul. PDL Salaj va trimite cel putin un reprezentant in Guvernul Romaniei si, astfel, multe proiecte, care pana azi pareau inaccesibile, se vor contura in urmatorii ani cu efect direct asupra salajenilor.

Nu in ultimul rand, as dori sa adresez un sincer mesaj de multumire domnului Andrei Todea si echipei care a condus Prefectura, poate, in cea mai grea perioada de alegeri din ultimii 20 de ani. Organizarea fara cusur a alegerilor prezidentiale este datorata in totalitate fostului prefect si celor doi subprefecti. Tocmai de aceea doresc sa ii asigur de toata aprecierea.

Cat despre noul prefect, domnul Alexandru Vegh, as dori sa ii transmit in primul rand mult succes, deoarece se anunta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic si social, sa nu uite niciun moment de cei 54.000 de salajeni carora le datoreaza aceasta demnitate publica si, nu in ultimul rand, imi manifest speranta ca vom avea o colaborare fructuoasa, in interesul salajenilor.

Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Sper intr-o buna colaborare cu noul prefect. Cred ca experienta pe care o are ca subprefect o sa-i foloseasca.

E important ca intr-o perioada dificila ca aceasta sa existe o buna colaborare cu institutia prefectului. Cred ca principale le provocari a lui Vegh vor fi cele ce privesc pacea sociala. Va fi nevoie de bune abilitati de comunicare si deschidere catre dialog, calitati pe care cred ca noul prefect le are.

Alte articole

Leave a Comment