Jandarmeria sălăjeană la raport: acțiuni, infracțiuni constatate și amenzi aplicate în primul semestru al anului

Jandarmeria sălăjeană și-a prezentat activitatea din prima jumătate a acestui an, într-o conferință de presă organizată vineri, 30 iunie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi  Județean (IJJ) Sălaj. Comandantul unității, locotenent colonel Adrian Vasile Cigăran, a prezentat raportul de activitate al Inspectoratului, subliniind faptul că județul nostru nu s-a confruntat în această perioadă cu evenimente deosebite, care să implice dispozitive sau acțiuni de o amploare deosebită.

Pornind de la obiectivele asumate de M.A.I. şi Jandarmeria Română pentru anul 2017, IJJ Sălaj a acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi îmbunătăţirea permanentă a serviciului prestat, executând o gamă largă de misiuni specifice de menţinere şi asigurare a ordinii publice, intervenţie, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, acţiuni speciale şi antiteroriste, precum şi acţiuni în cooperare cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.

 Siguranța și ordinea publică

 Jandarmii sălăjeni au participat la 367 misiuni, din care 27 au reprezentat asigurarea unor dispozitive în cadrul manifestațiilor ce s-au desfășurat în luna februarie, la Zalău. 185 de dispozitive au fost trimise la manifestările cultural-artistice şi religioase din județ, 21 la manifestări sportive, patru pe timpul vizitelor oficiale, o misiune de protecție a unor persoane și 21 acțiuni executate premergător și pe timpul alegerilor, din care 10 misiuni de asigurare a protecției locurilor de depozitare, opt misiuni de asigurare a protecției buletinelor de vot pe timpul  transportului, două misiuni de asigurare a protecției secțiilor de votare premergător  desfășurării alegerilor și o misiune de asigurare a protecției secțiilor de votare pe timpul desfășurării alegerilor.

Deși nu au fost situații în care să se intervină în forţă pentru restabilirea ordinii publice, Jandarmeria sălăjeană a fost solicitată să intervină la 72 de misiuni de aplanare a unor conflicte și intervenţii la solicitări telefonice, față de 103 intervenții în perioada similară a anului trecut. Cu ocazia executării acestor misiuni nu au fost constatate infracţiuni, dar s-au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.800  lei, față două infracţiuni şi 81 de sancțiuni aplicate în perioada similară a anului trecut. Pentru menținerea ordinii publice s-au executat 4.245 misiuni, din care 2.785  patrule mixte executate în mediul urban iar restul patrule mixte executate în mediul rural.

În perioada de referință au fost executate un număr de 485 de misiuni date în competenţă Jandarmeriei Române (conform Legii nr. 550/2004), dintre care au fost amintite misiunile executate în zona instituţiilor de învăţământ și acţiuni punctuale în pieţe, târguri sau în alte zone de interes operativ. Cu ocazia executării acestor misiuni au fost constatate 22 infracţiuni independent (48 infracțiuni, mixt, cu poliția) și s-au aplicat 611 sancţiuni contravenţionale.

Misiunile executate în cooperare cu alte instituţii au fost în număr 187, din care 52 cu Poliţia, 46 cu DIICOT, una cu D.G.A, patru cu alte structuri M.A.I. , 15 cu executorii judecătoreşti, 15 cu organele silvice, una cu organele piscicole, 10 cu I.T.M și 43 cu alte instituţii.

Misiunile executate pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere au fost în număr de 350. Jandarmii au aplicat 710 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de 166.100lei; infracţiuni constatate de jandarmi – 25, infractori prinşi – 26, infracţiuni constatate în cadrul patrulelor mixte (cu poliţia) – 48.

Acțiuni și rezultate în domeniul silvic

Un aspect deosebit al primului semestru al anului 2017 l-a reprezentat apărarea patrimoniului forestier național și a integrității acestuia, combaterea faptelor ilegale asociate tăierii  ilegale de arbori prin derularea de acțiuni și controale în zona fondului forestier situat în zona de competență a Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj atât independent cât și în cooperare cu poliția și cu organele silvice. Comandantul IJJ Sălaj, Vasile Cigăran, a spus în cadrul conferinței de presă, că în perioada de referință au fost executate 38 acțiuni punctuale în domeniul silvic, executate cu participarea a 143 jandarmi, 15 acțiuni executate în colaborare cu organele silvice cu participarea a 60 jandarmi și nouă acțiuni executate în cooperare  cu poliția cu participarea a 21 jandarmi.

Au fost constatate 19 contravenții pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 45.400 de lei. Au fost confiscați 20 metri cubi de lemn, cinci atelaje hipo, un camion (cu valoare mare), patru remorci și 11 drujbe. Au fost constatate șapte infracțiuni cu nouă autori identificați fiind confiscate 11 metri cubi de materal lemnos (rezultat în urma infracțiunilor), două remorci și cinci drujbe. În vederea eliminării unor riscuri la adresa ordinii și liniștii publice, în perioada ce urmează pe timpul sezonului estival 2017, la nivelul IJJ Sălaj se va acționa pentru întărirea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor prin eficientizarea activităţii și a cooperării între structurile județene de ordine și siguranță publică, prezervarea şi accentuarea climatului de normalitate publică în zonele cu aglomerări de persoane, în special în zona ștrandurilor (Ștrand Zalău, Boghiș-Băi, Ștrandul Termal Broscărie Șimleu Silvanie), locurilor de agrement (Barajul Vârșolț, Grădina Zmeilor-Gâlgău Almașului, Grădina Botanică Jibou), a locurilor autorizate pentru activități de picnic și alte zone cu un aflux sporit de persoane, cu precădere pe timpul festivalurilor estivale tradiționale  și cele dedicate zilelor orașelor/comunelor/localităților.

Vor fi avute în vedere aplicarea unor noi forme şi procedee operaţionale, în scopul realizării surprinderii și descurajării intențiilor infracționale ori contravenţionale prin amplificarea relaţiilor de colaborare şi cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Jandarmeria sălăjeană la raport: acțiuni, infracțiuni constatate și amenzi aplicate în primul semestru al anului”

  1. Anonim

    Cea mai proasta meserie este la jandarmerie. semnat ultras g

    1. Anonim

      probabil daca vei avea vreodata nevoie de ajutorul lor, intr o situatie critica, iti vei schimba impresia. iti doresc sa treci printr o astfel de experienta, probabil ca e singura in masura sa te faca sa nu mai judeci in felul asta.

Leave a Comment