Intreprinderile Individuale, tot mai cautate de micii intreprinzatori din Salaj

In vreme ce numarul inmatricularilor firmelor de tip SRL (societate cu raspundere limitata) a scazut, in primele opt luni ale acestui an, la jumatate, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, un interes tot mai mare suscita, pentru micii intreprinzatori din Salaj, Intreprinderile Individuale (II), numarul acestora crescand cu 270 la suta, in perioada amintita. Un hibrid intre SRL si PFA, Intreprinderea Individuala nu plateste impozit forfetar se administreaza prin contabilitate simpla, si spre deosebire de PFA, poate angaja salariati, iar detinatorul sau poate figura, la randul sau, ca angajat al unei persoane juridice.

Daca in primele opt luni ale anului trecut la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Salaj, conform datelor publicate pe site-ul Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), se inmatriculasera doar 39 de Intreprinderi Individuale, anul acesta numarul lor a crescut la 106, in vreme ce pentru SRL-uri, numarul a scazut de la 691 la 369. Si inmatricularile de PFA (persoana fizica autorizata) au crescut de la 320 la 459.

Cele trei forme de organizare ca persoane fizice (II, IF si PFA) sunt mult mai avantajoase din punct de vedere fiscal, deoarece pot functiona cu o contabilitate in partida simpla, nu platesc impozit forfetar si li se aplica doar o cota de 16 la suta la venitul impozabil. In acelasi timp, intreprinderea este inregistrata fiscal si poate emite facturi. De asemenea, persoana fizica autorizata (PFA), intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale (II) si membrii unei intreprinderi familiale (IF) sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.

Leave a Comment