Informații importante pentru sălăjenii care vor să acceseze programul „O familie, o casă”

O categorie de români nu poate accesa programul „O familie, o casă”. Măsura e inclusă într-un proiect de act normativ ce vizează modificarea programului „Prima Casă” și care se află în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Este vorba despre persoanele care primesc subvenții pentru plata ratelor la casă sau a chiriei.

Așa cum reiese dintr-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică pe website-ul MFP, programul „Prima Casă” urmează să fie modificat și redenumit “O familie, o casă”. Proiectul trebuie, pentru a se putea aplica, să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de act normativ stabilește, printre altele, că, în cadrul noului program Prima Casă, subvenția primită nu se va putea cumula cu alte facilități primite de la stat pentru asigurarea unui spațiu de locuit. Este vorba, mai exact, despre facilități precum ajutorul financiar pe care îl primesc polițiștii și militarii pentru a-și închiria sau cumpăra o locuință, notează avocatnet.ro

Așa cum se întâmplă și-n prezent, prin intermediul noului program se vor putea obține credite garantate de stat pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe. Concret, noul Prima Casă va permite celor cu salarii nete lunare de cel mult 4.500 de lei sau familiilor cu venituri lunare de până la 7.000 de lei să contracteze credite garantate de stat, care se pot folosi pentru achiziția de locuințe.

Locuințele ce vor putea fi cumpărate prin programul „O familie, o casă” nu vor trebui să depășească valoarea de 70.000 de euro, iar avansul minim necesar celor care vor să-și cumpere o locuință va fi de 5% din prețul acesteia. Valoarea unui împrumut ce va putea fi luat pentru cumpărarea unei locuințe prin acest program va fi de cel mult 66.500 de euro.

Ca o condiție suplimentară, beneficiarii acestui program nu vor trebui să dețină sau să dobândească pe perioada în care se desfășoară contractul de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș, cu excepția celor dobândite prin moștenire.

Leave a Comment