In Zalau: Criteriile pentru ajutoarele de incalzire au injumatatit numarul beneficiarilor

In Zalau: Criteriile pentru ajutoarele de incalzire au injumatatit numarul beneficiarilor

Aproximativ 3.300 de zalauani au depus dosare la Directia de Asistenta Sociala si Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Zalau, pana la aceasta data, in vederea obtinerii ajutorului la incalzire pentru sezonul rece 2010-2011, mai putin de jumatate fata de numarul solicitantilor din iarna trecuta. Cei care urmaresc sa primeasca aceasta subventie de la stat, pentru intreg sezonul rece ce sta sa inceapa, mai au doar doua zile la dispozitie pentru a inregistra dosarele.

Zalauanii mai au la dispozitie doar doua zile pentru a inregistra dosarele la Directia de Asistenta Sociala si Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Zalau in vederea obtinerii ajutorului la incalzire. Potrivit purtatorului de cuvant al municipalitatii, Manuela Ghiurutan, pana ieri au fost depuse 3.373 cereri pentru acordarea subventiei la incalzire. Cele mai multe solicitari au fost pentru acordarea subventiei la incalzirea cu gaz, respectiv 2.974 de cereri, 245 de solicitari au fost pentru ajutorul de incalzire cu lemne, in timp ce 154 de persoane au solicitat ajutoare de incalzire in sistem centralizat, a declarat Manuela Ghiurutan.

Potrivit sursei citate, pentru a beneficia de subventie pentru intreg sezonul rece 2010-2011, cererile trebuie depuse pana cel tarziu la data de 12 noiembrie, adica vineri. Subventia pentru cererile depuse dupa aceasta data va fi acordata doar incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii, a adaugat Ghiurutan.

Pentru a primi insa subventia la incalzire, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii mai aspre fata de anii trecuti, stabilite in aceasta toamna de Guvern. Si anume, daca persoanele detin si alte locuinte in afara celei de domiciliu, precum case de vacanta sau masini cu o capacitate cilindrica de peste 1.600 cmc, acestea nu vor mai primi ajutoare de incalzire. Singurul aspect ramas neschimbat este plafonul lunar maxim de venituri pe membru de familie in limita caruia sunt acordate ajutoare de incalzire de 615 lei.

Zalauanii care solicita acordarea ajutorului de incalzire trebuie sa completeze la depunerea dosarelor o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Noile reglementari privind acordarea acestor subventii prevad in responsabilitatea primarului si a Directiei de Asistenta Sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, pentru minimum opt la suta din numarul beneficiarilor.

Reprezentantii municipalitatii anuntau, inca de la stabilirea acestor criterii, ca numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzire va fi astfel mai mic fata de anul trecut. Lucru ce s-a adeverit. Si anume, daca anul acesta au fost depuse in jur de 3.300 de dosare pentru subventii la incalzire, anul trecut, numarul cererilor inregistrate a fost dublu, de aproape 8.000, dintre care: 7.026 cereri pentru subventii la gaz, 608 cereri la incalzirea cu lemne si 331 de cereri pentru acordarea subventiei la energie termica furnizata in sistem centralizat.

Alte articole

Leave a Comment