În Sălaj, cărţile de alegător – bătaie de joc pe banii contribuabililor

 

Din ciclul lucrului făcut doar pentru a te afla în treabă face parte şi eliberarea cărţilor de alegător, document pentru care România a cheltuit, în ultimii 12 ani, zeci de milioane de lei. Acest document nu a fost folosit niciodată, din 2000 – când a fost introdus – şi până în prezent. În plus, imprimarea lui este oricum fără sens, din moment ce şi pentru alegerile parlamentare care bat la uşă se va folosi tot actul de identitate, Guvernul hotărând prerogarea cărţilor de alegător până la alegerile din 2016. “La scrutinul din 9 decembrie se va vota cu cartea de identitate, prin acesta înţelegând, conform legii, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul simplu. Nu vor fi utilizate cărţile de alegător”, a declarat preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Sălaj, Claudia Tomşa.

Numai că, deşi nu a fost utilizat defel, pentru eliberarea acestui act cu caracter personal se cheltuie sume importante din bugetul de stat.

Doar în Sălaj, în ultimii 12 ani au fost eliberate 168.953 de cărţi de alegător, documentul fiind emis pentru cetăţenii care împlinesc 18 ani sau celor care îşi schimbă cartea de identitate, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, Patriciu Curta. “În total, în Sălaj avem 168.953 de pesoane care deţin cărţi de alegător”, a spus Patriciu Curta, precizând că eliberarea acestor acte a fost oprită în luna iulie a anului curent, din lipsă de materii prime. Mai exact, autorităţile centrale nu au mai trimis judeţelor materilele folosite pentru imprimarea acestor documente.

O carte de alegător, cartonul şi folia necesară producerii unei cărţi de alegător costă aproximativ 8 bani, la aceasta adăugându-se costul imprimării și al înfolierii. Ca urmare, pentru toate cele cărţile de alegător emise sălăjenilor şi rămase neutilizate s-au cheltuit din bugetul de stat circa 230.000 de lei. Cum situaţia din Sălaj se repetă şi în toate celelalte judeţe din ţară, este evident că suma “tocată” fără rost de către Stat este uluitoare, întreaga stare de fapt fiind una absurdă.

Alte articole

3 Thoughts to “În Sălaj, cărţile de alegător – bătaie de joc pe banii contribuabililor”

  1. Baba Novac

    Asa e in Romania. Multe lucruri se fac fara judecata. O absurdutate, votezi cu C I, atunci pentru ce mai ai Carte de alegator??? Multa vreme m-am intrebat.

  2. Anonim

    Traim intr- o tara absurda. Romania, te iubesc! :/

  3. Anonim

    o parcarie ca multe altele, o tara de cacat !!!

Leave a Comment