In Memoriam pr. Gheorghe Cornea

După 42 de ani în care a binecuvântat şi purtat în rugăciuni generaţii de credincioşi, preotul Gheorghe Cornea a trecut la cele veşnice vineri, 30 iunie, în ziua de prăznuire a tuturor apostolilor.

Vrednicul slujitor al altarului, părintele Cornea s-a născut la 2 noiembrie 1944, în comuna Bălan, județul Sălaj. Între anii 1959 și 1964 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, apoi cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care le-a absolvit în anul 1968, cu lucrarea de licență „Despre Sfintele Taine”. Căsătorit în 1964, a avut patru copii şi a fost hirotonit preot la praznicul Intâmpinării Domnului în 1965 de către episcopul Valerian al Oradiei, pe seama Parohiei Jac, Protopopiatul Zalău. Acolo a slujit până în anul 1971, pentru ca următorii 33 de ani, să păstorească Parohia Gâlgău Almașului. „Blând și destoinic, model de slujire preoțească”, după cum îl caracterizează preoţii din judeţ, părintele Gheorghe Cornea a fost între anii 1991-2004 secretar al Protopopiatului Ortodox Jibou. În anul 2004, în urma unui concurs, devine preot slujitor al Catedralei Înălțarea Domnului din Zalău, de unde s-a pensionat în 2009.

„A fost, în timpul celor 52 de ani de slujire preoțească, un vrednic slujitor al bisericii strămoșești. Prin predicile sale bine pregătite, prin cuvântările sale la sărbători și duminici apărute în diferite cotidiane locale, prin modul natural, blând, înțelept și plin de empatie, Părinte Gheorghe s-a evidențiat ca o figură emblematică a preoțimii sălăjene”, ne-a declarat preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului.
Văduv din februarie, 2013, părintele Cornea „a dat dovadă de statornicie și dragoste față de Biserica și credincioșii pe care i-a pastorit ca un neobosit slujitor al altarului, liturghisind zilnic, chiar și după pensionare, Sfînta Liturghie în Paraclisul Catedralei Episcopale. Ultima Sfântă Liturghie a oficiat-o în această biserică, în ziua de 30 iunie, cand a fost chemat să continue Liturghia cerească în ceata aleşilor lui Dumnezeu”.
Tot aici, duminică, 2 iulie, la ora 19, va avea loc slujba de priveghere. Trupul neînsuflețit al preotului va fi depus apoi în Catedrala „Înălțarea Domnului” unde, așa cum cere râduiala înmormantarii preoților va fi oficiată Sfânta Liturghie, luni, 3 iunie, la ora 7.

Slujba de înmormantare va avea loc luni 3 iulie, de la ora 12, în Catedrala Episcopală din Zalău.
„În nădejdea Învierii de obște, Îl rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să aşeze sufletul vrednicului său slujitor în rândul drepţilor şi să-i dăruiască odihnă, iar familiei și celor ce l-au prețuit mângâiere. Veşnica lui pomenire, din neam în neam!”, a mai spus oficialul Episcopiei.

Preotul Gheorghe Cornea a decedat vineri, 30 iunie, la vârsta de 72 de ani.

One Thought to “In Memoriam pr. Gheorghe Cornea”

  1. Cetatean

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe preotul Cornea! Condoleante familiei!

Leave a Comment