In curand: Pietarii vor putea sa vanda din nou branzeturi

In curand: Pietarii vor putea sa vanda din nou branzeturi Micii producatori au convins Ministerul Agriculturii ca pot vinde produsele in piata, asa cum stiu ei, fara sa puna in pericol sanatatea consumatorilor. Autoritatile au decis sa elimine din reglementarile care ii obligau sa ambaleze produsele, dar sa se respecte normele de igiena. De la 1 februarie 2009, produsele lactate vandute in pietele agroalimentare trebuie sa aiba etichete, rolul acestora fiind de a individualiza produsul si de a-i permite cumparatorului sa dove-deasca ulterior existenta unor neconformitati, daca este cazul. S-a decis ca oamenii sa nu mai fie obligati sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata pentru a putea vinde in piete produse de origine animala. In prezent, lipsa unei astfel de autorizatii, impusa de la inceputul lunii februarie, le interzice micilor producatori sa mai vanda in piete produse de origine animala, altele decat lapte, oua si miere (produse primare), ne-a comunicat un reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Totusi, oamenii nu au renuntat a-si vinde marfa, si anume, branza, smantana si alte produse obtinute prin prelucrarea produselor primare, aceasta activitate fiind, pentru majoritatea, singura sursa de venit. Reprezentantii DSVSA au efectuat in aceasta perioada controale in pietele din Zalau, atentionand oamenii in legatura cu noile reglementari. Chiar daca micii producatori si-au ambalat si etichetat produsele scoase la vanzare, legea le-a interzis sa vanda altceva decat lapte, oua sau miere. De ieri insa, pietarii pot sa comercializeze legal produsele obtinute prin prelucrarea laptelui, cum ar fi branza si smantana. Chiar daca aceasta prevedere a fost eliminata, agricultorii vor trebui sa indeplineasca normele de igiena si sa-si eticheteze produsele pentru a le putea vinde in piata. Controalele la gospodariile celor inregistrati la DSVSA Salaj, pentru comertul in pietele din judet, vor continua, a precizat sursa. Prevederile care trebuie respectate de producatorii agricoli sunt legate de detinerea certificatelor de sanatate animala, care sa arate ca, in urma controlului veterinar, animalele sunt clinic sanatoase, iar produsele provenite de la ele pot fi comercializate fara probleme. Totodata, si producatorii trebuie sa posede carnet de sanatate, eliberat de medicul de familie si de Directia de Sanatate Publica Salaj.

Leave a Comment