În acest an în Sălaj: zeci de copii abandonaţi de părinţi, preluaţi în sistem de urgenţă

Nu mai puţin de 96 de copii din Sălaj au intrat în sistemul de protecţie a copilului. Şi asta de la începutul anului în curs. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, din totalul cazurilor precizate, şase au fost copii părăsiţi în maternitate şi 92 de copii au fost preluaţi în regim de urgenţă. ”Principala cauză a intrărilor în sistem este faptul că nu există servicii de prevenire a instituţionalizării realizate la nivelul primăriilor, la această dată există doar zece servicii de zi organizatela nivelul comunităţilor locale, cinci ONG şi două centre de zi în structura DGASPC, dar şi  dezinteresul familiilor cu privire la starea de sănătate a copiilor, faţă de educaţia acestora şi dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor”, a precizat Violeta Milaş – director executiv DGASPC Sălaj. Conform sursei citate, în multe situaţii este aproape imposibilă reintegrarea copiilor în familia naturală deoarece nu există servicii de suport în comunitate sau familiile nu prezintă interes pentru integrarea  acestora schimbându-şi în nenumărate rânduri domiciliul şi astfel nu mai pot fi identificate.

Şanse pentru copiii abandonaţi

Pentru a da şanse  acestor copii DGASPC Sălaj  şi-a axat activitatea pe declararea adoptabilităţii  pentru copii care nu pot fi reintegraţi în familia naturală. Astfel, în acest an  14 copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei,  din care 11 în alte judeţe, pentru 11 copii s-au încuviinţat adopţiile  din care doi au fost adoptaţi internaţional, iar la ora actuală şase copii sunt în proces de potrivire cu familiie atestate. Potrivit reprezentantului DGASPC Sălaj, în acest an, au fost  adoptate noi standarde minime de calitate pentru serviciile de protecţie a copilului, iar în acest sens au fost modificate regulamentele de ordine, funcţionare şi de organizare, procedurile de lucru a serviciilor. În judeţul Sălaj sunt 36 de servicii licenţiate şi cinci servicii în curs de licenţiere. Datele precizate au fost cuprinse într-un raport de activitate al instituţiei care a fost prezentat miercuri -16 octombrie, în cadrul şedinţei de Dialog Social.

Alte articole

One Thought to “În acest an în Sălaj: zeci de copii abandonaţi de părinţi, preluaţi în sistem de urgenţă”

  1. Anonim

    Dar daca vor fii adoptati iara vine ala de la ztv gabriel strurz(cred) sa adune semnaturi..ca sa ramana in tara acesti copii…

Leave a Comment