Gheorghe Gurzău, autorul accidentului mortal de la Astralis, cere strămutarea judecării cauzei

Gheorghe Gurzău, patronul firmei Gurzău Trans, totodată șofer al microbuzului care a dus la producerea accidentului de la Astralis din luna februarie a ajuns ieri dimineața în fața instanței zălăuane, la primul termen în procesul de pe rolul Judecătoriei Zalău. Gurzău a fost cercetat și trimis în judecat pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. În această cauză a fost acordat, miercuri, un nou termen în data de 18 octombrie, pentru soluționarea cererii inculpatului de strămutare a judecării cauzei. În urma solicitării Magazin Sălăjean, reprezentanții Judecătoriei Zalău ne-au comunicat următoarele: „(…) prin prezenta vă comunicăm faptul că a fost acordat termen pentru 18 octombrie 2019 în vederea soluționării de către Curtea de Apel Cluj a cererii de strămutare formulată de inculpat”.  Nu s-a specificat în răspunsul primit, motivarea acestei cereri. Conform legii, Curtea de Apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa, atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice. Trebuie specificat faptul că înaintarea unei astfel de cereri nu suspendă judecarea cauzei. Reamintim cititorilor faptul că accidentul a avut loc pe bulevardul Mihai Viteazul, din municipiul Zalău, în zona Astralis, în ziua de 19 februarie 2019. Gurzău Gheorghe, șoferul autovehiculului, în timp ce conducea microbuzul de transport elevi aparținând societății de transport Gurzău Trans, cursă regulată, nu a asigurat închiderea ușilor din spate, moment în care o minoră de 12 ani, pasageră în microbuz, s-a dezechilibrat și a căzut în spatele microbuzului, pe partea carosabilă, murind la scurt timp de la producerea accidentului.

Minora stătea pe o bancă improvizată, în spatele locurilor omologate ale autovehiculului, după cum au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, iar banca a fost ulterior ascunsă de șofer, după ce acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea Poliției. Numeroase nereguli au ieșit la iveală în urma anchetei, acestea fiind confirmate atât de IPJ Sălaj, Consiliul Județean Sălaj,  Inspectoratul pentru Siguranța în Transporturi cât și de cei de la Registrul Auto Român, accidentul fiind consecința unui cumul de abateri de la legislație, alături de neglijența patronului firmei de transport. Gheorghe Gurzău a fost arestat preventiv după comiterea faptei, pus ulterior sub măsura arestului la domiciliu după care sub control judiciar. Facem precizarea că această etapă a procesului penal, reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Gheorghe Gurzău, autorul accidentului mortal de la Astralis, cere strămutarea judecării cauzei”

 1. Putrad regim !

  Gunoiul de patron vrea sa fie judecat unde nu-l sti nimeni. Alaturi de asta ar trebuie sa stea si parlamentarii care au scos legi strambe, inspectiile statului nu au putut trage pe dreapta acest sicriu pe roti deoarece nu permitea legislatia!

 2. Albanezul

  O vina la fel de mare au si persoanele din Consiliul Judetean care au acordat aceste contracte de transport judetene unor firme care au un parc auto format din ”sicrie pe roti”, la cum arata unele masini numai gunoi ar putea duce cu ele, nu oameni.
  OBLIGATORIU AR TREBUI CA TOATE FIRMELE CARE FAC TRANSPORT DE COPII SI ELEVI SA NU AIBA ACCES LA ACESTE CONTRACTE DACA AU MASINI MAI VECHI DE 8 ANI.
  Daca nu au banoi sa-si cumpere masini corespunzatoare, sa vanda in piata, nu sa fie patroni !!

 3. Roza

  interesante legi mai sunt in tara asta….inculpatul uneui accident mortal mai poate sa faca fitze si ifoase, sa isi aleaga instanta de judecata?

Leave a Comment