Frigul ultimelor nopţi a umplut Adăpostul de noapte din Zalău

 

Sezonul rece 2012 – 2013 îşi intră tot mai mult în drepturi şi fiecare săptămână aduce o uşoară scădere a temperaturilor. Ultimele nopţi au făcut ca valorile înregistrate în Zalău să coboare considerabil, înregistrându-se doar 2-3 grade Celsius, lucru greu de îndurat când nu ai un acoperiş deasupra capului. Cum nu pot rămâne prin parcuri, ca în vară, şi cum scările de bloc rămân reci, zălăuanii fără locuinţă şi-au îndreptat atenţia către Adăpostul de noapte, personalul unităţii fiind nevoit să suplimenteze numărul de paturi pentru a putea răspunde pozitiv tuturor cererilor. Astfel, sunt 27 de persoane cazate în Adăpost, capacitatea lui reală fiind de 25 de locuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan. Potrivit sursei citate, dacă va fi nevoie, se va încerca asigurarea de locuri suplimentare şi pentru alţi solicitanţi care îndeplinesc criteriile de admitere în cadrul Adăpostului de Noapte, prevăzute în Regulamentul de Funcţionare. „Cererile suplimentare vor fi analizate şi, în măsura în care solicitanţii se încadrează în criterii, se va suplimenta numărul de locuri”, a declarat Manuela Ghiuruţan.

Suma alocată adăpostului în 2011, respectiv în 2012 este de 28.600 de lei/an, bani din care se asigură beneficiarilor raţia de hrană.„Există şi alte sume care contribuie la funcţionarea Adăpostului – de exemplu pentru plata utilităţilor – dar aceasta este o sumă aferentă întregului centru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

 

Liberi, dar în frig

În ciuda faptului că la Adăpostul care funcţionează în cadrul Centrului Social de Urgenţă din cartierul Simion Bărnuţiu ar putea găsi paturi curate, grupuri sanitare şi hrană, există şi oameni fără locuinţă care evită unitatea din cauza regulilor care trebuie respectate aici. De fapt, ca şi în ultimele două-trei ierni, aceşti cetăţeni consideră că este greu să se obişnuiască să respecte un program fix şi un sistem de norme bine definite. Unul din cei care găsesc grea acomodarea cu normele stricte este Mihăiţă. În vârstă de 36 de ani, acesta şi-a petrecut şi alte ierni mai mult în frig decât sub un acoperiş, scările de bloc fiind refugiul pe care îl consideră cel mai la îndemână. „Eu dorm prin scări de bloc. Stăteam într-un bloc din zona Perla, acum m-am mutat mai sus, spre Dumbrava, că acolo s-au stricat lucrurile, m-au dat afară oamenii. Eu nu-i deranjez, dar lor nu le place că am cartoane şi pături din care îmi fac pat. Nu m-aş duce la Adăpost decât dacă ar ninge”, a spus râzând Mihăiţă. Nici Szili, prietenul lui Mihăiţă, nu este un fan al Adăpostului de noapte, deşi tânărul de 19 ani a recunoscut că acolo ar primi în fiecare zi şi mâncare.

La fel ca Mihăiţă şi Szili, Zalăul are şi alţi oameni pentru care lucrurile ar sta mult mai bine dacă ar cere adăpost. Cum, însă, nu fac casă bună cu regulile, fie ele şi elementare, aceştia se încăpăţânează să trăiască liberi „ca pasărea cerului” în frigul de pe străzi.

Fără droguri şi alcool la bord

Pentru a beneficia de un pat în Adăpostul de noapte, solicitanţii trebuie să aibă neapărat domiciliul în Zalău. Unitatea are patru

dormitoare, cu o capacitate totală de 25 de locuri, iar asistaţii sunt primiţi la ora 19. Persoanele cazate beneficiază de două mese, una seara şi alta dimineaţa. De asemenea, primesc de la personalul care activează în acest centru de urgenţă obiecte de igienă personală şi, prin donaţiile cetăţenilor la Centrul de Colectare a Ajutoarelor, beneficiază şi de articole de îmbrăcăminte. Asistaţii rămân în centru până dimineaţa, la ora 7.

Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat de consilierii locali în 2004, accesul în cadrul Adăpostului de Noapte este interzis persoanelor aflate sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe care modifică pe deplin comportamentul uman.

Alte articole

One Thought to “Frigul ultimelor nopţi a umplut Adăpostul de noapte din Zalău”

  1. nelu

    De ce nu ii adaposteste gunoiul deStanciu, ca oricum plateste oamenii sa adune date personale din Zalau, vai decapul tau Demle; la ce te expui cu omul asta

Leave a Comment