Frig de ingheata apele!

Frig de ingheata apele!Temperaturi scazute din ultima perioada au determinat formare unor poduri de gheata cu o grosime ce trece, in unele cazuri, peste 10 centimetri, pe cursurile si acumularile de apa din judetul Salaj, fara a se semnala insa probleme deosebite.

Conform datelor furnizate de Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj, in cazul lacului de acumulare Varsolt, ce alimenteaza cu apa potabila orasele Zalau si Simleu Silvaniei, podul de gheata are o grosime de 5 centimetri, iar la acumularea Salatig 12 centimetri. Poduri de gheata s-au format si pe cursurile mai mici de apa din judet, pe raul Somes formandu-se, pana la ora actuala, doar gheata la mal si naboi.

Astfel, marti dimineata, la statiile hidrometrice Almasu si Hida de pe raul Almas se inregistra pod de gheata cu grosimi de 5 cm, respectiv 8 cm; la statiile hidrometrice Borla pe raul Zalau si Poiana Blenchii pe raul Poiana se inregistra pod de gheata cu grosimi de 4 cm, respectiv de 6 cm; la statiile hidrometrice Nusfalau si Marca pe raul Barcau se inregistra pod de gheata.

La statiile hidrometrice Romanasi, pe raul Agrij si Valcau de Sus, pe raul Barcau s-a semnalat doar gheata la mal, iar la statia hidrometrica Rastoci, pe raul Somes, se semnala gheata la mal si naboi.

In conformitate cu Programul de exploatare in siguranta pe timp friguros, SGA Salaj asigura monitorizarea permanenta a cursurilor de apa, pentru eventualele interventii in sectiunile critice cu aglomerari de gheturi.

Sunt supravegheate si verificate continuu instalatiile si echipamentele barajelor precum si prizele de apa, de catre detinatori, acestea fiind mentinute in perfecta stare de functionare pe timp friguros. SGA Salaj monitorizeaza toate cursurile de apa, cu preponderenta cele vizate de avertizari, asigurand serviciile de permanenta in cadrul dispeceratului, precum si atunci cand situatia impune, participarea la masurile operative alaturi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si autoritatile locale in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, precizeaza Dorina Olar, purtator de cuvant al institutiei amintite.

Alte articole

Leave a Comment