Firmele străine nu se mai înghesuie în Sălaj

Firmele străine nu se mai înghesuie în Sălaj

Aproape jumătate din numărul firmelor străine care au activat anul trecut în judeţ şi-au încheiat activitatea în 2011. Potrivit informaţiilor furnizate de Laura Vădan, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în 2010 au fost înmatriculate în Sălaj 52 de firme cu capital străin, iar de la începutul anului şi până la această dată numărul acestora a scăzut la 28.

Cele mai multe firme străine, 16, sunt în Zalău, trei în Panic, două în Surduc, două în Cehu Silvaniei, şi câte una la Borla, Cizer, Hida, Nadiş şi Nuşfalău.

Potrivit sursei citate, domeniul de activitate este foarte divers. Câte trei firme desfăşoară activităţi de consultaţă pentru afaceri şi management, activităţi pentru ingineri şi consultanţă tehnică, două firme realizează construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.

Totodată, în Sălaj îşi mai desfăşoară activitatea firme străine specializate în: prelucrarea şi conservarea cărnii, fabricarea pâinii, prăjiturilor, produselor proaspete de patiserie, pentru fabricarea de odgoane, frânghii, sfori şi plase, fabricarea de articole de îmbrăcăminte, a unor produse din lemn, plută, paie sau materiale vegetale, pentru fabricarea produselor din beton, pentru dezvoltarea şi promovare imobiliară, pentru executarea de lucrări în construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, firme specializate în lucrări de pregătirea terenului, în întreţinerea şi repararea autovehiculelor, în comercilizarea unei game diverse de produse, în vânzarea de maşini agricole şi echipamente de profil, în transporturile rutiere de mărfuri, restaurante, activităţi de servicii suport combinate, activităţi ale căminelor de bătrâni şi pentru persoanele aflate în incapacitate de a se îngriji.

Numărul în scădere al companiilor străine din judeţ va contribui la ieşirea târzie din criza economică a Sălajului, ştiind că societăţile străine erau considerate principalele generatoare de capital la nivelul economiei naţionale. Nu doar Sălajul se confruntă cu această problemă. Din totalul de 404 companii cu capital străin aflate pe teritoriul României în acest an, cele mai multe, 139, se află pe raza adminitrativ-teritorială a Capitalei, pe locurile următoare aflându-se judeţele Timiş, Cluj, Bihor şi Sibiu. La coada listei, potrivit unei analize realizate de Econtext, sunt judeţele: Vaslui, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Alba, Gorj, unde, în acest an, nu mai activa nicio firmă cu capital străin.

Leave a Comment