Excursii şi tabere pentru copiii instituţionalizaţi

Excursii şi tabere pentru copiii instituţionalizaţiCopiii ocrotiţi în sistemul instituţionalizat sălăjean beneficiază, pe perioada vacanţei de vară, de diferite activităţi de recreere organizate prin Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Din cele aflate de la directorul DGASPC, Violeta Milaş, în centrele de plasament au rămas peste 80 la sută din totalul copiilor instituţionalizaţi (al căror număr este de 341) pe perioada anului şcolar. Foarte puţine din familiile ai căror copii sunt îngrijiţi în centre şi-au permis, din cauza crizei, să-i reprimească acasă în timpul verii.

Copiii din Sălaj, în vizită la copiii din Braşov

45 de copii din Centrul de Servicii Comunitare (CSC) din Cehu Silvaniei, care au obţinut rezultate bune la învăţătură, au participat deja, la o tabără de o săptămână în Boghiş. O parte din fondurile necesare au fost asigurate de organizaţiile de femei liberale şi social-democrate sălăjene. Alţi 20 de copii din CSC Jibou au fost o zi la ştrand la Broscărie (Şimleu Silvaniei). Tot pentru o zi, zece copii din casele de tip familial de la Hereclean şi Fizeş au luat parte la o excursie la Baia Mare. Copiii din Fizeş, care au câştigat locul III la nivel naţional în proiectul social Implică-te şi ajută o persoană la nevoie, se vor afla în tabăra de copii şi tineri de la Zărneşti, judeţul Braşov. Violeta Milaş a apreciat că este posibil ca alţi 35 de copii, din rândul celor cu handicap, să fie găzduiţi în Tabăra de la Tusa. O parte din copiii din CSC Şimleu Silvaniei au fost în vizită în Braşov la copii instituţionalizaţi asemeni lor, în centre de plasament. Au vizitat împrejurimile, au socializat, şi-au făcut noi prieteni şi s-au convins că nu sunt singurii care nu sunt cu familiile lor.

Sper să deschidem şi în Sălaj, la nivelul direcţiei, o tabără a noastră. Ar fi nevoie ca şi copiii aflaţi în asistenţa maternală să poată participa la excursii şi tabere, măcar pentru câteva zile, pe perioada în care asistenţii lor maternali sunt în concediu. Ne referim strict la 20 de copii, ai căror părinţi au spus că doresc să-şi facă concediile cu familiile lor, a menţionat directorul DGASPC.

Voluntari americani, la centrul din Cehu

La CSC Cehu Silvaniei, 27 de voluntari americani şi patru voluntari orădeni, studenţi la Asistenţă socială, vor organiza, în perioada 16-23 iulie, activităţi educativ-recreative. Aceştia, cu sprijinul copiilor şi al angajaţilor centrului vor desfăşura diferite acţiuni în comunitate şi activităţi de ecologizare şi vor merge în excursii prin împrejurimi. Cu sprijinul voluntarilor americani, care vin în Sălaj deja de mai mulţi ani pe perioada verii, vom dota noua sală de sport a centrului din Cehu, precum şi unul din modulele centrului maternal. În cadrul unităţii, care recent a fost modernizată cu fonduri europene, se vor da în folosinţă şi atelierele de tâmplărie şi croitorie, unde copiii şi tinerii vor desfăşura activităţi practice şi de dobândirea abilităţilor, a arătat Violeta Milaş.

Alte articole

Leave a Comment