Este oficial: Guvernul deschide automat conturi de economii la Trezorerie pentru copiii cu vârsta sub 18 ani

Guvernul a adoptat joi o Urdonanţă de Urgenţă privind implementarea programului guvernamental ”Contul individual de economii Junior Centenar”. Mai exact, Guvernul va deschide automat, la Trezorerie, conturi de economii sub formă de depozit pentru toţi copiii cu vârsta sub 18 ani, urmând ca, dacă părinţii depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul să acorde o primă de 600 de lei.
„Programul guvernamental Contul individual de economii Junior Centenar are ca principal obiectiv asigurarea de către stat pentru toţi copiii din România a unui sprijin financiar, astfel încât, atunci când aceştia vor împlini vârsta de 18 ani, să aibă într-un cont o sumă de bani suficientă pentru educaţie, pregătire profesională sau pentru orice alte necesităţi. Programul îşi propune să stimuleze pe toţi părinţii, ca împreună cu statul, să contribuie la acest cont de economie al copiilor”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
„Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar şi condiţiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. (…) În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin caseriile unităţilor Trezoreriei Statului”, se arată în proiect.
Conform planului pregătit, depuneri în aceste conturi vor putea fi făcute începând din decembrie 2018, însă pentru anul 2018 nu va fi acordată o primă, banii urmând să beneficieze doar de dobânda de 3%.
Primul an pentru care va fi acordată prima de 600 de lei este 2019, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.
Sumele depuse în contul individual de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă, 3% pe an.
De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1.200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1.800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Banii strânşi în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu unele excepţii: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia (boli infecţioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicații), în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie sau în cazul decesului titularului contului.

2 Thoughts to “Este oficial: Guvernul deschide automat conturi de economii la Trezorerie pentru copiii cu vârsta sub 18 ani”

  1. Anonim

    Tare tîmpiți trebuie să fie părinții să cedeze FĂRĂ ACCES guvernului dreptul de folosință a banilor lor pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani de către copil!

  2. In Romanica nu poti sa-ti faci planuri pe 18 ani

    De cate ori se schimba puterea politica, se da un restart la tara asta, asa incat predictibilitatea este ZERO.

Leave a Comment