Episcopia Greco-Catolică Oradea exclude desfiinţarea Centrului de la Bădăcin

Desfiinţarea Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională din Bădăcin nu este varianta agreată de Episcopia Greco-Catolică Oradea. „Nu a existat intenţia desfiinţării Centrului şi niciodată nu a fost pusă în discuţie această variantă”, susţine Cristian Borz, preot greco-catolic în parohia Bădăcin, adăugând faptul că în urmă cu cinci ani administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, împreună cu protopopul Şimleului de atunci, Gheorghe Ţurcaş, au avut o întâlnire cu reprezentanţii Centrului, respectiv Violeta Milaş şi Adrian Man. În urma acesteia, s-a stabilit ca partea dreaptă a aleii care urcă spre Conac să rămână în folosinţa Centrului, aici găsindu-se pavilioanele de cazare, sediul administrativ şi atelierele de întreţinere, iar partea stângă, unde se află mormintele familiei Iuliu Maniu şi Casa Memorială să fie în administrarea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin. „Tot atunci s-a stabilit ca poarta principală să fie folosită de parohie, iar Centrul va folosi poarta dinspre sat, însă niciodată nu s-au respectat aceste reguli”, a mai spus Cristian Borz.

Precizările preotului greco-catolic vin după ce situaţia în care se află, în prezent, CITOPH Bădăcin a fost adusă în discuţie luni, 31 martie, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean. Consilierul judeţean Augustin Pop a semnalat faptul că instituţia nu beneficiază de alimentare cu apă potabilă, punându-se astfel în pericol sănătatea persoanele cu handicap internate . “Aprovizionarea cu apă s-a făcut din fântânile existente în localitate, însă acestea au secat, situaţia devenind astfel una dramatică. Se aduce apă cu cisternele, fapt ce implică costuri mari, iar sănătatea persoanele cu handicap internate aici este pusă în pericol, apă nefiiind una de calitate”, a explicat consilierul judeţean, propunând conducerii Consiliului Judeţean Sălaj realizarea unei investiţii pentru remedierea situaţii menţionate.

Orice investiţie este riscantă
Deşi şeful administraţiei judeţene, Tiberiu Marc, a recunoscut necesitatea găsirii unei soluţii cât mai urgent, în opinia sa, orice investiţie este inoportună şi riscantă. “Situaţia Centrului de la Bădăcin este incertă, Episcopia Greco-Catolică Oradea a cerut retrocedarea terenului. Existând acest litigiu, orice investiţie acolo este inoportună şi riscantă”, a explicat preşedintele CJ Sălaj, adăugând faptul că, în prezent, Primăria Pericei, derulează un proiect de extindere a sistemului de alimentare cu apă, singura variantă posibilă fiind urgentarea acestor lucrări. “O să încercăm să grăbim lucrările, în special, până la locul se află Centrul”, a completat Tiberiu Marc.
De asemenea, potrivit acestuia, pentru pacienţii care nu vor fi transferaţi la noul centru din Nuşfalău, se fac demersuri pentru identificarea unui alt spaţiu, fie construcţie ce aparţine Consiliului Judeţean, fie una nouă.
În prezent, potrivit Violetei Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, numărul persoanelor care beneficiază de serviciile Centrului din Bădăcin a ajuns la 127.

Litigiul a dus la pierderea finanţărilor
Potrivit lui Cristian Borz, procesul este pe rol de foarte mulţi ani, în tot acest timp cheltuindu-se bani, energie şi timp. „Noi nu am dorit acest proces şi am încercat de mai multe ori găsirea unei soluţii, dar din păcate fără rezultat”, a precizat preotul. Faptul că Episcopia Greco-Catolică Oradea nu este proprietară a dus la pierderea mai multor oportunităţi de finanţare pentru reabilitarea Conacului, printre acestea numărându-se cea prin Fondul Ambasadorial al SUA, în 2010, prin Comapnia Naţională pentru Investiţii, în 2011, iar în acest an, din Fondurile Norvegiene SEE, prin Ministerul Culturii. „Peste tot ni s-a cerut extras de carte funciară prin să dovedim proprietatea”, a adăugat Borz.
Iuliu Maniu a lăsat prin Testamentul din 1941, de la Braşov, întreaga sa avere Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Casa memorială “Iuliu Maniu” nu este funcţională în prezent, orice activitate fiind interzisă din cauza faptului că prezintă pericol public. Clădirea s-a degradat continuu şi prezintă pericol de prăbuşire parţială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă, acoperişul fiind în totalitate degradat, după cum a explicat Cristian Borz. „Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei memoriale Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din România. Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic”, a subliniat sursa citată, adăugând că Parohia Greco-Catolică din Bădăcin şi Episcopia din Oradea au un singur scop, acela de reabilitare a Conacului şi repunerea acestuia în circuitul turistic al judeţului. În acest sens, s-au cheltuit pentru proiectul tehnic, expertize, studii şi avize peste 150 de milioane de lei vechi.

3 Thoughts to “Episcopia Greco-Catolică Oradea exclude desfiinţarea Centrului de la Bădăcin”

 1. Anonim

  oameni de rusine, nici acum nu vor sa indeplineasca dorinta marelui roman Iuliu Maniu. Comunisti, ei si tot neamul lor…
  Doamne iarta-i,ca nu stiu ce fac!

 2. Ionel

  In contextul declaratiilor facute, ar trebui pusi fata in fata reprezentantii episcopiei si cei ai Cons Judetean, juristii si avocatii si gasita o solutie ca testamentul lui Maniu sa fie respectat, casa Maniu rstaurata asa incat sa poata fi centru de interes turistic, iar Cons. Jud. Sa poatainvesti in suprafata pe care o ocupa, care sa-i fie concesionata pei 49 de ani.
  Ar fi o dovada de respect atat fata de Maniu cat si fatau de cetatenii comunei. Mingea e insa la C.J. Salaj.

 3. anonim

  S-ai fie rusine tov.presedinte al CJ Salaj pt.ca in Badacin nu numai cei de la CITOPH au nevoie de apa’pe locuitorii satului i-ati uitat? pt.ca si acestia marea majoritate isi poarta apa tot cu cisternele,iar in ceea ce priveste alimentarea cu apa a loc.Badacin aceasta este realizata in proportie de 90%,urmad doar sa se monteze bazinele si pompele de apa.Aceasta este inca o rabufnire a comunistilor instalati la conducerea CJ Salaj pt.a mai arunca inca o data cu noroi in Iuliu Maniu si in biserica Greco-Catolica!!!

Leave a Comment