Enoriașii romano și greco-catolici sălăjeni se pregătesc pentru evenimentul secolului

Sanctitatea Sa Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Așa cum era de așteptat, și din Sălaj, sute de enoriași vor merge fie pe Câmpia de la Blaj, județul Alba, fie în județul Harghita, La Șumuleu-Ciuc, pentru a-l vedea Papa Francisc. 

Preotul paroh Valer Părău, de la Episcopia Unită cu Roma Oradea, Bihor, ne-a spus că, din Zalău vor pleca la Șumuleu Ciuc 12 preoți și peste 500 de enoriași. De asemenea, din alte zone ale Sălajului, care aparțin de episcopii diferite (Episcopia Baia Mare și Episcopia Cluj) vor pleca pentru a-l întâmpina pe Papa Francisc, alte sute de enoriași și zeci de preoți. De asemenea, administratorul Parohiei romano-catolice Zalău, Roland Burchardt, ne-a comunicat că din partea instituției vor ajunge la Șumuleu-Ciuc 40 de enoriași, deplasarea efectuându-se cu o cursă CFR. Numărul sălăjenilor care vor participa la evenimentele de la Blaj, Sibiu sau Șumuleu este, însă, mult mai mare, enoriașii fiind înscriși deja online și fac parte din grupuri organizate sau din categoria celor care se vor deplasa pe cont propriu la marele eveniment.

Pe parcursul celor trei zile cât durează vizita în România, Papa Francisc va ajunge în Bucureşti, Iaşi,  Blaj, Sibiu, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Guvernul va aloca 9 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru vizita Papei Francisc în România, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe agenda şedinţei de miercuri a Executivului. Potrivit proiectului de hotărâre, va fi suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, din Fondul de rezervă bugetară, cu suma de 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), „pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de organizarea vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc”. Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, în 17 decembrie 1936, Flores, Argentina) este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după Papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

One Thought to “Enoriașii romano și greco-catolici sălăjeni se pregătesc pentru evenimentul secolului”

  1. Anonim

    Leprele psd găsesc bani când vreau, pt vizita asta imediat s-au găsit euroi Pensionarii simpli nu au pensia indexată în 2018 iar în 2019 pensia este îngheţată. V-o dăm noi în flit la vot !

Leave a Comment