După ora 16, lacăt pe posturile de poliție din Sălaj

Lipsa de personal în inspectoratele județene de poliție a devenit o problemă ce capătă proporții, inclusiv în județul Sălaj. Chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne a organizat în fiecare an sesiuni de admitere în școlile de agenți și în Academia de Poliție, fiind făcute angajări inclusiv din sursă externă, plecările din aparatul polițienesc, cele prin pensionare îndeosebi, au afectat structurile județene ale ministerului și au făcut ca lipsa de resursă umană să devină acută. Lipsa de personal are efecte în mod deosebit în comune. În județul Sălaj, în mediul rural își desfășoară activitatea în prezent doar 135 de agenți de poliție și opt ofițeri, deficitul de personal fiind de 30 la sută, printre cele mai mari din țară.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj ne-au transmis că în 20 de posturi de poliție își desfășoară activitatea câte un singur agent, în condițiile în care firesc ar fi ca la postul de poliție să fie cel puțin doi angajați. Situația a nivelul inspectoratului nu este bună dacă luăm în calcul raportul dintre  numărul celor care au plecat din instituție și al celor nou veniți. Anul trecut, au venit în unitate 26 polițiști (10 ofițeri și 16 agenți) și au plecat 8 (6 ofițeri și 2 agenți). Alți 56 polițiști și-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie, toți fiind oameni cu experiență și, evident, vechime de zeci de ani în activitate. La trei secții de poliție rurală (Secția 1 Poliție Rurală Zalău, Secția 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului și Secția 3 Poliție Rurală Jibou), secții la care sunt arondate și comunele învecinate, programul de lucru este organizat în ture de câte 12 ore astfel încât intervenția la evenimente să poată fi asigurată permanent, 24 de ore din 24. Mai mult, la Secția din Sânmihaiu, polițiștii beneficiază permanent și de sprijinul jandarmilor. Celelalte cinci secții de poliție rurală (sunt opt în total, în județ) au programul de la 8 la 16, iar după ora 16 asigură intervenția la evenimente, prin rotație, câte un polițist. Este vorba despre Secția 4 Poliție Rurală Ileanda, Secția 5 Poliție Rurală Hida, Secția 6 Poliție Rurală Crasna, Secția 7 Poliție Rurală Nușfalău și Secția 8 Poliție Rurală Șărmășag. Chiar dacă Inspectoratul face eforturi pentru ca fiecare post de poliție să fie pregătit în orice moment cu personal pentru intervenția la evenimente, lipsa a 30 la sută din resursa umană necesară  pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții de normalitate își pune de multe ori amprenta pe rezultate și eficiența muncii pentru că, atunci când dintr-o instituție lipsește aproape o treime din personal iar volumul de muncă trebuie împărțit la ceilalți, nu te poți aștepta ca activitatea să funcționeze normal. Mai mult, mulți polițiști care lucrează la posturile comunale spun că sediile nu le oferă condiții normale, sediile fiind slab dotate, vechi, nerenovate, multe dintre ele insalubre sau prost încălzite. Polițiștii au cumpărat, în unele cazuri, mobilier din banii lor și același lucru se întâmplă inclusiv cu materialele de uz zilnic, hârtie și altele.

Liderul Sindicatului Europol spune că polițiștii sunt la dispoziția instituției și în timpul liber

Liderul Sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, spune că, după orele de program, sunt multe situații în care un singur polițist este desemnat să preia toate cazurile care sunt semnalate prin serviciul 112. “El se duce la caz, el audiază, el face cercetare la fața locului. E singur, nu e sprijinit de nimeni. Acel polițist este obligat, chiar dacă a ieșit din tura lui normală, să doarmă cu telefonul sub cap. Dacă a primit un caz, se îmbracă și se duce la secție, își ia mașina de serviciu, arma și pleacă unde e solicitat. Nu se mai odihnește cum ar fi normal, după 8 sau 12 ore de muncă. Avem situații în care permanența este asigurată câte o săptămână de un singur polițist. Situații de acest gen se întâlnesc la toate unitățile de poliție municipale și orășenești care nu sunt reședință de județ. După ora 16, din cauza numărului mic de polițiști, nu mai avem polițiști de la judiciar, rutieră și proximitate în serviciu! E ilegal, e mai rău ca munca la negru. Pentru că polițiștii după orele de program sunt în continuare la dispoziția instituției fără să fie plătiți în nici un fel!”, a spus liderul ”Europol” pentru Evenimentul Zilei.

Probleme și cu “mascații”

Până și în cazul “mascaților”, în multe județe, schimbul unu intră la șase dimineața și iese la amiază, la ora două, iar schimbul doi intervine în intervalul orar 16-22. După ora zece seara, în județe precum Sălaj, Teleorman, Mehedinți, Satu Mare cei de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) vin de acasă, la nevoie, dacă sunt solicitați la evenimente ce au loc după ora 22. “Colegii noștri nici nu apucă să se mai odihnească, iar calitatea intervenției lor poate fi afectată. E valabil pentru orice polițist care e nevoit să muncească după program. Judiciariști, criminaliști, rutieriști și polițiștii din cadrul celorlalte structuri operative. Și asta din cauza incompetenței conducerii fiecărei unități de a folosi eficient resursa umană. În cazul agenților de la Poliția Rutieră, lucrurile stau exact la fel în toată țara, mai puțin în municipiile reședință de județ. La ora 22 se dă stingerea, adică după încheierea celor două ture: 6-14 și 14-22. Sunt zone unde, pentru sâmbătă și duminică, s-a ales varianta unei singure ture (8-16)! În tot acest timp, pe șosele nu este nici măcar un polițist de la Rutieră” a adăugat șeful Sindicatului Europol.

Ministrul Lucian Bode a anunțat primele soluții în deficitul de personal

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, vrea să schimbe cât mai repede această situație.  Șeful Internelor a anunțat zilele trecute că a crescut numărul de locuri din şcolile de agenți şi din Academia de Poliţie, anunțând totodată că se vor face în continuare şi angajări din sursă externă, pentru a acoperi deficitul mare de personal din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Lucian Bode a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate, că peste 30.000 de persoane au plecat din sistem în ultimii cinci ani, existând un deficit uriaș generat de doi factori: pensionările cadrelor şi numărul mic de locuri din şcolile de poliţie. Pentru a reduce acest deficit, MAI are în vedere trei măsuri. Prima dintre ele, implementată deja, este organizarea de concursuri pentru promovarea unor subofiţeri la statutul de ofiţeri, în acest caz fiind vorba de 2.000 de angajaţi. O a doua măsură vizează creşterea numărului de locuri din şcolile de agenţi la 2.400 la nivel naţional, un număr mai mare de locuri fiind în acest an şi pentru admiterea la Academia de Poliţie. Cea de-a treia măsură se referă la angajări din sursă externă pentru posturile unde nu este nevoie de o şcoală de specialitate. „Vrem să creştem numărul de locuri în şcolile de poliţie şi, nu în ultimul rând, vrem să trecem şi la încadrarea din sursă externă”, a subliniat Lucian Bode. Lucian Bode a adăugat că are în vedere în perioada următoare un fapt pe care predecesorii săi l-au ignorat, anume eliminarea practicii privind „împuternicitul pe funcţie” prin organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante, situație întâlnită în aproape toate unitățile de poliție din cadrul inspectoratelor de poliție județene, inclusiv în Sălaj.

 

 

 

Alte articole

7 Thoughts to “După ora 16, lacăt pe posturile de poliție din Sălaj”

 1. sa-i loveasca cancerul pe toti politicienii si politisti !! plus popii/preotii !! cancer in sanul acestei natii !!

  rusine la le fie lor si politicienilor care au facut legi de rahat !!
  30.000 de politisti sau pensionat la 45-50 de ani in ultimi 5 ani !! si toti au pensia mai mare ca si salariul !!! intre 5.000-20.000 lei in mana
  cine se mai duce la scoala de subofiteri sau academie, doar la pensia anticipata/speciala se gandesc !!
  plus ca acuma se fac angajari din privat, din afara sistemului, pe uin singur criteriu : PCR = Pile- Cunostinte- Relatii !!!
  in rest stau ascunsi si asteapta sa se poata pensiona si dupa aceea oso cauta loc de munca, de preferat tot in cadrul MAI sau alte functii caldute si bine platite la stat !! si asa au si o pensie frumoasa si un salar frumusel !!

  1. Anonim

   Puteti multumi PSD-ului ca s-a ajuns in aceasta situatie. PSD a facut aceste legi idioate care permit pensionarea la 45 de ani si primirea unor pensii speciale nesimtite!

 2. Anonim

  felicitate Bode !! mai multe angajari si mai multi pensionary „tineri” asta e solutia vostra ?!?! sinteti penibili !!

  1. Anonim

   Multumiti PSD-ului ca s-a ajuns in aceasta situatie. PSD a facut aceste legi idioate care permit pensionarea la 45 de ani si primirea unor pensii speciale nesimtite!

 3. 56 polițiști și-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie, toți fiind oameni cu experiență și, evident, vechime de zeci de ani în activitate

  cum un politest capata un pic de exeprienta, incepe sa stapanaeaca meseria, cum LEGEA proasta ii permita sa plece din system !! si in locul celor experimnentati, apar novice, care la fel cand capata experienta se PENSIONEAZA la 45-50 de ani !!

 4. Anonim

  Poate că mulți dintre ei pleacă și din cauză că la cârma au numai fenomene, numiți pe criterii politice și care habar nu au de muncă.

 5. Dorin

  Tineri pensionari, pensie babana, dar angajati, iar la Stat, cu un salariu baban.

Leave a Comment