Din nestiinta: Nici un salajean nu si-a cerut inapoi banii cheltuiti pe medicamente

Din nestiinta: Nici un salajean nu si-a cerut inapoi banii cheltuiti pe medicamente

Prinsi intre o legislatie stufoasa si adesea inutila si un sistem sanitar plin de hibe, romanii ajung sa isi cumpere sanatatea cu bani pe care ii scot din propriile buzunare, desi ar trebui sa beneficieze de servicii medicale, odata ce le sunt platite cotizatiile de asigurat. Acest lucru se intampla inclusiv cand bolnavii sunt internati si cand spitalul ar trebui sa aiba grija in totalitate de tratamentul necesar. Din lipsa de informare si din cauza birocratiei, prea putini pacienti ajung sa isi ceara banii inapoi. La Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, nu s-a inregistrat nici un asemenea caz, desi unitatea are aproximativ 43.000 de internari anual.

In majoritatea situatiilor, pacientii nu stiu ca isi pot recupera banii cheltuiti pe medicamente in perioada internarii, cu toate ca exista de aproape un an o lege care reglementeaza acest lucru. Oamenii nu cer prea multe explicatii atunci cand li se cere sa-si cumpere singuri tratamentul, fiind obisnuiti sa preia pe umerii lor problemele unui sistem care nu inceteaza sa ne uimeasca prin hibele pe care le are. Intr-o incercare de a restabili ordinea fireasca a lucrurilor, autoritatile centrale au decis ca spitalele sa deconteze pacientilor banii pe care acestia i-au cheltuit pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii efectuate pe durata spitalizarii.

La Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, insa, de la intrarea in vigoare a acestui aspect legislativ, nici macar un pacient nu a cerut astfel de sume inapoi. Purtatorul de cuvant al celei mai mari unitati spitalicesti din judet, Codruta Puscas, ne-a declarat ca nu au fost asemenea solicitari, care sa se incadreze in contextul Legii 157/2008 pentru completarea alin 2 al art. 218 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanitar.

Leave a Comment