Din ianuarie 2020, indemnizații majorate pentru sălăjenii persecutați politic și refugiați

Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, refugiații, dar și urmașii acestora vor beneficia de indemnizații majorate. Și asta începând de anunul viitor – ianuaruie 2020. După cum a explicat Alina Tămaș, consilier în cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Sălaj, în urma unor modificări, cu privire la Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice,  indemnizațiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie. Astfel, persoanele care au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, dar și cele au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, au dreptul la indemnizație lunară de 700 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detenție. De asemenea, persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, care au făcut parte din detașamentele de muncă forțată, dar și cele care au fost evacuate din locuința pe care o dețineau vor beneficia de la 1 ianuarie de o indemnizație lunară de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forțată sau de evacuare din propria locuință. Conform sursei citate, persoanele care au supraviețuit trenului morții au dreptul la o indemnizație lunară în valoare de 700 de lei, în cuantum fix. Tot de la 1 ianuarie, soțul supraviețuitor a persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, fiind deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate au dreptul la o indemnizație lunară în cuantum fix de 250 de lei.

În prezent în evidențele CJP Sălaj se află în plată aproximativ 2.400 de beneficiari ai legii precizate, refugiați și urmași ai acestora.

6 Thoughts to “Din ianuarie 2020, indemnizații majorate pentru sălăjenii persecutați politic și refugiați”

 1. Bani nemeritati

  Ciudata istorie, cica, dictatura din 6 martie1945. Pai eu stiu ca Romania era atunci regat, regele Mihai nu cred ca era dictator. Dictator a fost tatal lul, carol ii, care a instaurat dictatura carlista.
  Nemtii deportati in urss erau parintii acelor criminali SS care au comis crimele din urss si auschwitz, au scapat usor, le mai dam si bani !

  1. Transilvan

   Da, este o istorie ciudata. Dar nu mai ciudata decat generalizarea ‘parintii acelor criminali’… Putem generaliza cum ca toti romanii sunt descendentii criminalilor din Odessa, ale pogromurilor din Iasi si Bucuresti, ale lagarelor de ‘munca’ comuniste? Un pic de cugetare inainte de a deschide gura nu ar strica.

  2. Nu stii ce vorbesti

   Nemeritati??? II merita cu varf si indesat! Nimic nu este sufient de mult pentru a uita si compensa\ chinurile la care au fost supusi. Sa fii deportat pe un camp cu balarii de 1 m, sa nu ai apa, sa fii nevoit sa mananci radacini, sa iei totul de la 0 in conditiile in care mai ai si familie cu copii mici? Este oare usor?

 2. law

  Ciudat e ca statul roman plateste acesti bani din contributiile cetatenilor.Normal ar fi fost ca persecutorii si urmasii lor sa plateasca aceste sume!In paranteza fie spus din cei peste 2000 de beneficiari mai mult de jumatate sunt cu dosare masluite, asa cum mai mult de jumatate din pensionarii de boala au dosare masluite .

 3. Anonim

  7:11 Amice, stai prost cu logica, eu am spus limpede, clar si precis. Acei germani deportati in urss sunt parintii criminalilor SS, si-au meritat soarta, au fost pedepsiti conform sentintei TPI de la Nurnberg . Nu toti etnicii germani au fost deportati in urss, nu toti germani sunt parinti de cruzi SS. Acum ai inteles sau sa-ti desenez ?

  1. Transilvan

   Ti-as cere sa-mi desenezi, dar caricaturile nu ma intereseaza. Amice. Germanii din Transilvania (sasii si svabii) au fost deportati fara discernamant in URSS, dragule. Povestea cu ‘numai parintii SS-istilor’ poti s-o tii pentru tine si pentru cei care cred ca astfel de scuze puerile justifica actiunile din trecut.

Leave a Comment