Deşi Citadin munceşte, nesimţirea lucrează mereu peste program

 

Subiectul gunoaielor de pe străzile zălăuane, pare unul care nu se va epuiza niciodată. Primăria poate să angajeze zece „citadine” şi alte zece „ave”, pentru că nici armata rusă nu e mai puternică decât batalionul de nesimţiţi, treaz zi şi noapte, cu care este dotat judeţul. Este singura trăsătură de caracter la care şi maşinile de gunoi cedează şi se declară învinse.

Fotografia de mai sus a fost făcută miercuri dimineața, la ora 8,30, în Zalău. Deşi se mai puteau face încă cel puţin zece fotografii asemănătoare în Zalău sau chiar în localităţi diferite, la aceeaşi oră, am ales-o pe aceasta făcută pe strada din spatele Prefecturii.

SC Citadin ne-a spus, prin vocea unui reprezentant al societăţii, că echipele sunt în teren şi că vor ajunge şi în zona reclamată de noi. „Noi ajungem peste tot, dar atâta timp cât unii oameni aruncă gunoiul menajer provenit din locuinţă în coşurile de gunoi stradale, cred că nu mai este nimic de adăugat”, ne-au spus, pe bună dreptate, cei de la firma amintită. Aşa că, în mai puţin de zece minute, gunoiul dispăruse de la faţa locului, însă dacă aruncăm o privire peste câteva ore, nu mai garantăm inexistenţa lui.

Nu sunt suficiente tablourile dezolante din jurul containerelor de gunoi, despre care am scris până am făcut bătături la degete, acum boala s-a extins şi la coşurile în care, în mod normal, omul civilizat aruncă o coajă de banană, un bilet folosit sau un ambalaj de biscuiţi. Nesimţirea unor cetăţeni care nu fac cinste locului în care au ales să trăiască, este un lucru cu care trebuie să ne luptăm zi de zi. Citadin strânge, vedem asta, dar ce ne facem dacă, după ce societatea face un pic de curăţenie, vine ghiolbanul şi dă pe jos sau nesimţita care loveşte, înspumată, cu sacul menajer din casa proprie lângă coşuleţul de pe stradă, conceput pentru gunoaie specifice, aruncate de fiinţe sănătoase la cap.

Cu siguranţă nici coşurile de gunoi nu sunt suficiente, nu sunt pe toate străzile, însă aceasta nu reprezintă nici pe departe o scuză pentru aceşti oameni, ci mai degrabă un tras de guler pentru cei care trebuie să le pună, ceva mai îndesite, pe străzi. Chiar şi aşa, nesimţitul tot aruncă. Mereu pe lângă, mereu împrăştiat, să fie clar! Iese din casă şi zbang, totul pe jos, ca o răzbunare pe nimeni, dar pe toţi. Am sugerat amenzile, am propus camere de luat vederi care nu costă o avere, măcar în locurile în care acest aruncat tribal de gunoi a devenit obişnuinţă. Nimeni nu ne aude. Nici pe noi, nici pe voi, locuitorii de bună credinţă ai oraşelor sau comunelor judeţului.

Mi-e ruşine de atâtea ori de „neruşinea” acestor oameni. Mi-e jenă şi mi-e ciudă că locuiesc în acelaşi loc cu mine şi cu atâţia oameni de bună credinţă, pentru care ar fi o ofensă să le povesteşti doar, despre aceste minime trăsături de bun-simţ, educaţie şi respect.

Este nevoie de mult mai mult decât munca celor de la Citadin sau Ave, de năduful nostru scris sau de sesizările care curg aproape zilnic. E nevoie de o mână de fier, care să dea cu pumnul în masă şi să facă, odată pentru totdeauna, în aşa fel încât cei care aruncă gunoiul acolo unde nu trebuie, să simtă şi totodată să regrete asta. Dar mai ales, să n-o mai repete niciodată.

2 Thoughts to “Deşi Citadin munceşte, nesimţirea lucrează mereu peste program”

  1. Babilon Mihai

    Nu observati ca in orasul nostru nu se poate rezolva nimic..Civili nu exista, conducerea a obosit, ne scufundam inevitabil, dar n-ar trebui sa ne lăsăm pe mana celor carre nu pot.Ei sunt mielusei, promit tot, dar in sine râd, considerandu-ne, intre ei,, niste prosti.Trebuie sa recunoasteti si slabiciunea, dependenta presei.Cuvinte grele urmate de dansul ratei.

  2. A

    Nu vreau sa-i apar pe nesimtitii care-si lasa gunoaiele pe unde apuca, dar nu-i pot lauda nici pe cei de la citadin, care de ex. ieri in jurul orei 2 stateau bine merci sub geamul meu, cu maturile si lopetile sprijinite, afumandu-mi oxigenul.

Leave a Comment