Deficit de personal în Poliția județeană

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj a prezentat presei, joi, bilanțul instituției aferent anului 2019. Inspectorul-șef Marius Mihăilă a adus în fața presei principalele statistici privind infracționalitatea în județ spunând, totodată, că cifrele nu au crescut în ceea ce privește infracțiunile de gravitate mare ori cele referitoare la accidentele grave de circulație. Una dintre problemele ridicate în cadrul conferinței de presă a fost cea a situației personalului din instituție. S-a precizat că IPJ Sălaj se confruntă cu un deficit de personal, în condițiile în care doar în luna decembrie s-au pensionat 30 de cadre. Alte 16 cadre au deja dosarele de pensionare depuse în prezent, în timp ce 30 de cadre, bărbați și femei sunt în concediu de îngrijire a copilului, iar 20 de cadre femei sunt însărcinate, urmând să plece în concediu de creștere a copilului în acest an. Prin urmare, doar însumând aceste cifre, putem concluziona că situația în ceea ce privește personalul în Poliția Sălăjeană este departe de a fi una normală. Nici absolvenții instituțiilor de învățământ ale MAI nu au mai venit în Sălaj după finalizarea studiilor din cauze care au ținut de anumite circumstanțe aflate acum în faza de identificare și remediere, una dintre ele fiind faptul că, din anumite motive ce sunt în curs de stabilire, fostul împuternicit la comanda instituției, Gabriel Terheș, nu ar fi semnat rapoartele celor care doreau să vină în IPJ Sălaj. Inspectorul – șef Marius Mihăilă a dispus un control intern pe această temă, urmând ca la finalizarea acestuia să anunțe și concluziile, dar și eventualele măsuri ce vor fi luate.

Câinii de serviciu vor fi scoși pe traseu

În ceea ce privește menţinerea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii de ordine publică au participat, anul trecut, la 232 de acţiuni şi au desfășurat activități specifice cu ocazia organizării a 377 manifestări publice (188 cultural sportive, 75 religioase/comemorative, opt proteste și 106 alte manifestări). De asemenea, s-au constatat 551 de infracțiuni, dintre care 414 în flagrant (75 la sută). În domeniul violenței domestice, efectivele de ordine publică au intervenit la 413 solicitări prin numărul 112, dintre care 44 în mediul urban și 369 în mediul rural. În perioada evaluată, au fost înregistrate 41 cazuri în care, deși a fost evaluat riscul ca fiind iminent, victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. Poliţiştii au emis 58 ordine de protecție provizorii, dintre care 45 au fost confirmate de către procuror. Dintre acestea, instanţele de judecată au infirmat 13. Referitor la sporirea gradului de siguranță în municipiul Zalău, inspectorul – șef al IPJ Sălaj a spus că în perioada următoare, agenții vor patrula pe străzile Zalăului însoțiți de câinii de serviciu.

Numărul accidentelor deosebit de grave – în ușoară scădere. Aproape 2.000 de sălăjeni au avut permisul suspendat

În ceea ce privește siguranţa traficului rutier, în scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente şi a creşterii gradului de disciplină rutieră, în anul 2019 au fost organizate şi desfăşurate 721 acţiuni, la care au fost angrenate şi celelalte instituţii abilitate. În cursul anului, pe raza judeţului s-au produs cu trei la sută mai puţine accidente, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu unu la sută, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu nouă la sută. În funcţie de cauzele producerii, pe primul loc se situează viteza neadaptată la condiţiile de drum; nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni constituie a doua cauză, în timp ce nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști este pe locul trei. În perioada de referinţă, au fost constatate 634 infracţiuni, dintre care 257 la regimul circulaţiei, şi au fost aplicate 35.270 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe fiind aplicate pentru depăşirea limitei legale de viteză (12.762). Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege şi cu măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce, au fost reţinute 1.889 permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 535 certificate de înmatriculare.

Prejudicii recuperate în proporție de aproape 100 la sută în cazurile de criminalitate economico-financiară

În ceea ce privește criminalitatea economico – financiară, în cursul anului 2019 au fost sesizate 234 de infracțiuni şi s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 125 suspecţi. Prejudiciul cauzat, la emiterea rechizitoriilor, era de 625.700 de lei, din care a fost recuperat, în numerar, efectiv în cont bancar sau prin măsuri asiguratorii, suma de 615.000 de lei.Din totalul infracțiunilor contra patrimoniului, 68 la sută sunt furturi, 21 la sută distrugeri, 6,5 la sută înşelăciuni și 2 la sută tulburări în posesie, iar diferenţa au constituit alte fapte.S-au înregistrat scăderi la infracțiunile de furt din locuințe (cinci la sută), din societăți comerciale (doi la sută), furturi de animale 15 la sută, de produse agricole de pe câmp (12 la sută), fiind înregistrate creșteri la furturile din buzunare, poșete sau genți (18 la sută).

 22 de tâlhării la nivelul județului, în 2019

Infracţiunile de tâlhărie se mențin la același nivel, potrivit bilanțului prezentat joi, de inspectorul – șef al IPJ Sălaj. Din totalul celor 22 de fapte de tâlhărie săvârșite în 2019, 27 la sută au fost comise prin smulgerea bunurilor, nouă la sută în locuinţe, 41 la sută au fost stradale, nouă la sută în societăți comerciale, iar diferenţa au fost comise în alte locuri. Ca loc al comiterii, 77 la sută au fost comise în mediul urban şi 23 la sută în rural. Nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poștali, transportatorilor de valori sau în unitățile bancare. În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase s-au desfăşurat activităţi în cadrul acţiunilor declanşate la nivel naţional, cu un accent deosebit pe respectarea legalităţii deţinerii şi utilizării armelor, muniţiilor şi a operaţiunilor cu obiecte pirotehnice, care s-au concretizat în constatarea a 50 de infracţiuni şi indisponibilizarea, în vederea confiscării, a 43 arme letale și neletale, 1.220 bucăţi muniţie, 250 grame praf de pușcă și 325 kg vânat. Județul Sălaj deține cele mai multe fapte depistate, concretizate ulterior în dosare penale pe acest segment dintre toate județele din țară în 2019, respectiv 10 cauze, în condițiile în care la nivelul întregii țări au fost constatate în urma acțiunilor și activității lucrătorilor de poliție, 80 de cauze. În evidenţele inspectoratului sunt înregistrate 1.165 persoane fizice și 31 persoane juridice autorizate pentru deţinerea, portul şi folosirea armelor letale şi neletale, care deţin, în total, 2.749 astfel de arme.

Peste 3.000 de metri cubi lemn confiscat

În domeniul silviculturii, în perioada analizată, au fost organizate 103 acţiuni cu efective mărite şi 2.648 controale, din care 395 în fondul forestier, 113 pe linia prelucrării, depozitării şi comercializării masei lemnoase, 1.942 controale în trafic, pe linia circulaţiei materialului lemnos. În urma activităţilor preventive desfășurate în acest domeniu, au fost înregistrate 147 dosare penale, s-a confiscat cantitatea de 3.206 metri cubi masă lemnoasă şi au fost aplicate 653 sancţiuni contravenţionale. Totodată, au fost confiscate/indisponibilizate două autovehicule, cinci căruțe, șapte fierăstraie mecanice și diferite ustensile. Prin serviciul „Radarul pădurii”, au fost primite 46 de sesizări referitoare la transporturi ilegale de masă lemnoasă, dintre care s-au confirmat 13. În cursul anului, polițiștii criminalişti care au atribuţii de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei au participat la efectuarea unui număr de 1.567 cercetări la faţa locului şi 304 reconstituiri, percheziţii, experimente judiciare, acțiuni și razii, context în care au fost ridicate aproape 10.000 de urme. Prin concluziile formulate în cuprinsul expertizelor şi rapoartelor de constatare criminalistice a fost probată vinovăţia unui număr de 48 autori de fapte penale. Cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă: în anul 2019, polițiștii Serviciului Cazier Judiciar Statistică și Evidență Operativă, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, au eliberat 19.809 de certificate de cazier cetățenilor care le-au solicitat.

Peste 10.000 de apeluri la 112, anul trecut

În ceea ce priveşte situația apelurilor prin numărul unic de urgență 112, în anul 2019, au fost primite 10.669  apeluri de la cetăţeni, rezultând o medie de 29 apeluri/zi. Dintre apelurile primite, 41 la sută au fost în mediul urban și 59 la sută în cel rural. Jumătate dintre apelurile la 112 nu s-au confirmat sau nu au constituit urgenţe. Poliţiştii care au intervenit la evenimentele sesizate au aplicat 601 de sancțiuni contravenționale. Activitatea Compartimentului de Relații cu Publicul. În anul 2019, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj au fost primite şi înregistrate 1.591 de petiţii ale cetăţenilor, majoritatea dintre acestea reprezentând tulburarea ordinii şi liniştii publice sau simple cereri prin care s-a solicitat sprijinul poliţiştilor în rezolvarea diferitelor probleme (radieri de auto, sprijin pentru recuperarea unor sume de bani date cu împrumut etc). Peste 700 de persoane au solicitat audienţă la conducerea inspectoratului și subunităților, în general problemele ridicate de acestea au fost rezolvate pe loc sau în termenul legal, de către structurile de poliţie cărora le-au fost repartizate, altele sunt în curs de rezolvare sau au fost înaintate altor instituții ce au competență în problematica solicitărilor.

 

 

 

Alte articole

5 Thoughts to “Deficit de personal în Poliția județeană”

 1. Cum sa nu fie deficit de personal in Politie

  Cand mai nou Politia Romana e mai nou doar o „rampa de lansare” spre o pensie mare si lunga?! Pare-se ca asta e singura grija a lucratorilor din Politie

  1. Anonim

   Corect ! solutia = pensionare la 65 ani ca majoritatea noastra si atunci se rezolva si deficitul .

 2. Anonim

  Ce ne poate spune conducerea IPJ Sălaj despre tinerea pe linie moarta a Sistemului de monitorizare actraficului fin Zalău? Cel care ne-a costat aproape 5 milioane de euro. De ce nu îl folosește poliția? Cele 5 radare fixe la care se mai Adaugă in număr însemnat de camere video și senzori , care au fost gândiți destul de bine, poate prea bine pt activitatea fi metehnele poliției romane.

 3. Anonim

  De ce nu spuneti nimic de politistii care aduc si vand masini din Germania, de ce acesti politisti sunt acoperiti de catre superiori? Iar lucrul cel mai grav este ca acesti politisti circula prin oras cu aceste masini neinmatriculate si cu numere false, sub supravegherea Politiei rutiere.

 4. […] Inspectoratul Județean de Poliție Sălaj se confruntă cu o criză acută de personal, a anunțat inspectorul-șef Marius Mihăilă la bilanțul instituției pe anul 2019. Astfel, pentru sporirea gradului de siguranță pe străzile din Zalău, agenții vor patrula însoțiți de câinii de serviciu, potrivit Magazin Sălăjean. […]

Leave a Comment