De la 1 februarie: Se preiau cererile pentru bilete de tratament

De la 1 februarie: Se preiau cererile pentru bilete de tratament

Anamaria Pernes: Nu aglomerati ghiseele! Biletele de tratament nu se mai acorda in functie de vechimea cererii.

Incepand cu data de 1 februarie, la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj se preiau cererile pentru biletele de tratament repartizate pentru anul 2010, de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Dupa cum ne-a declarat directorul coordonator adjunct al CJP Salaj, Anamaria Pernes, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, la sediul institutiei, pentru a nu aglomera inutil ghiseele, este foarte important de retinut ca aprobarea biletelor de tratament nu mai este conditionata de ordinea cronologica a depunerii cererilor. Biletele de tratament pe serii vor fi repartizate prin aplica-tia informatica pusa la dispozitie de Casa Nationala de Pensii, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de fiecare solicitant.

Persoanele care bene-ficiaza de tratament gratuit, in limita locurilor disponibile sunt: veteranii de razboi, refugiatii, handicapatii, deti-nutii politici sau pensionarii de invaliditate in baza programului de recuperare, asiguratii care desfasoara activitate in medii radioactive (zonele I si II), precum si asiguratii la Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Pensionarii si asiguratii in sistemul public de pensii beneficiaza de bilete de tratament cu suportarea unei contributii (in functie de venit). Solicitantii biletelor de tratament balnear trebuie sa dovedeasca indeplinirea conditiilor cu urmatoarele documente: cerere de acordare a biletelor de tratament, act de identitate (copie), cupon sau cupoane de pensii (dupa caz), cupon de veteran, hotarare, certificat de handicap, dupa caz (copie), precum si alte documente.

24 de puncte – un bilet de tratament

Punctajul maxim care-i asigura unui pensionar certitudinea obtinerii unui bilet de tratament, in cursul acestui an, este de 24 de puncte. Conform noilor criterii de acordare a biletelor de tratament, acest punctaj maxim se acorda numai pensionarilor de invaliditate care au pensie sub 400 de lei si care nu au beneficiat de bilet in ultimii doi ani. Practic, criteriile de acordare a biletelor de tratament pentru pensionari se impart in trei categorii.

Primul dintre acestea este daca a beneficiat de bilet in ultimii doi ani. Daca nu a beneficiat, solicitantul primeste zece puncte; daca a beneficiat de un bilet in extrasezon – cinci puncte; daca a beneficiat de un bilet in sezon – trei puncte; daca a beneficiat de doua bilete, ambele in extrasezon – doua puncte; daca a beneficiat de doua bilete, unul in sezon si unul in extrasezon – un punct; daca a beneficiat de doua bilete, ambele in sezon – zero puncte.

Cel de-al doilea criteriu face referire la categoria de pensie a solicitantului. Astfel, unui pensionar de invaliditate i se acorda opt puncte; pensia de limita de varsta, cu stagiu complet – sase puncte; pensia de urmas – trei puncte; pensia anticipata – doua puncte; pensia anticipata partiala – un punct; pensia de limita de varsta, cu stagiu incomplet – zero puncte.

Al treilea criteriu de acordare a biletelor de tratament tine cont de cuantumul pensiei solici-tantilor. Cei care au pensie sub 400 de lei primesc sase puncte; intre 401 si 800 de lei – patru puncte; 801 si 1.100 de lei – doua puncte; 1.101 – 1.400 de lei – doua puncte; intre 1.401 lei si salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale – un punct; peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale – zero puncte. La calculul puncta-jului se tine seama de toate veniturile pensionarilor.

In cazul cererilor cu punctaj egal, are prioritate beneficiarul care realizeza un numar mai mare de puncte la primul criteriu mentionat. Daca se mentine egalitatea, departajarea se face in functie de categoria de pensie a solicitantului. Daca si dupa aplicarea acestui criteriu, solicitantii nu pot fi departajati, va obtine un bilet de tratament persoana cu venitul brut cel mai mic.

In cazul cererilor depuse de doua persoane care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale. Exista insa si exceptii de la aceste criterii, pentru persoanele cu probleme deo-sebite de sanatate, care necesita tratament in fiecare an. Pentru astfel de cazuri, conducerea CJP Salaj acorda, in fiecare an, o pondere din totalul biletelor repartizate. In 2010, aceasta reprezinta trei la suta.

Bilet neridicat, adio tratament!

Cererea poate fi depusa cu cel putin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita biletul, prin cerere solicitantul putand opta pentru cel mult trei statiuni. Aceasta va fi insotita, la depunere, numai de copia actului de identitate al solicitantului. Doar in momentul ridicarii biletului, beneficiarul va trebui sa prezinte cuponul de pensie si recomandarea medicala.

Listele cu cererile aprobate vor fi afisate la sediul CJP Salaj, dar si pe pagina de internet a institutiei, cu cel putin 30 de zile anterioare primei zile de incepere a fiecarei serii. Vom comunica beneficiarilor ale caror cereri au fost aprobate data la care au fost programati pentru ridicarea biletului.

Instiintarea se va face prin posta, fax, e-mail sau telefonic, in functie de optiunea trecuta pe cerere. In situatia in care beneficiarul nu se va prezenta sa-si ridice biletul de tratament si nu a anuntat in prealabil despre acest fapt cel putin cu zece zile inainte de inceperea seriei, vom considera biletul disponibil, repartizandu-l altui solicitant, ne-a comu-nicat Anamaria Pernes.

Anul trecut, judetului Salaj i-au fost repartizate aproximativ 3.000 de bilete de tratament, insuficiente pentru cele peste 5.000 de cereri ale pensionarilor. Numarul de bilete pentru 2010 urmeaza a fi stabilit dupa aprobarea Legii Bugetului Asigurarilor Soci-ale de stat. Numarul total al potentialilor beneficiari este pentru anul in curs de 30.000 de persoane.

Alte articole

Leave a Comment