Datoriile acumulate de Uzina Electrica vor fi sterse

Datoriile acumulate de Uzina Electrica vor fi sterseGuvernul pregateste stergerea datoriilor acumulate de centralele termice pana la 30 iunie 2009, in suma totala de 536,4 milioane lei, inclusiv a obligatiilor fiscale neonorate pentru imprumuturi externe contractate cu garantia statului, justificand decizia prin asigurarea furnizarii agentului termic. Astfel, obligatiile fiscale principale ale operatorilor economici care presteaza serviciul public de alimentare a populatiei cu energie termica, in sistem centralizat, reprezentand impozite, taxe, contributii si taxa pe valoarea adaugata aferenta alocatiilor bugetare, datorate sau datorate si amanate potrivit unor acte normative, conform evidentei fiscale la data de 30 iunie 2009 si neachitate, se vor scuti la plata. Pe lista societatilor care vor beneficia de aceasta facilitate a fost inclusa si Uzina Electrica Zalau, care a acumulat datorii de 25,6 milioane lei.

Conform actului normativ, obligatiile fiscale principale catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe garantate sau subimprumutate de stat, conform evidentei contabile a Ministerului Finantelor la 30 iunie 2009, precum si cele amanate si neachitate vor fi de asemenea scutite la plata.

Aceeasi facilitate va fi aplicata si pentru obligatiile fiscale, accesorii aferente datoriilor, exceptate fiind doar impozitele si contributiile cu stopaj la sursa, pentru taxa pe valoarea adaugata datorata in vama si accesoriile calculate la acestea.

Concomitent cu anularea datoriilor vor fi suspendate procedurile de executare silita a creantelor fiscale aferente obligatiilor. In acelasi timp, stergerea datoriilor este argumentata prin evitarea blocajelor alimentarii cu energie termica in sezonul de incalzire 2009-2010 si asigurarii caldurii la costuri suportabile de catre populatie.

Intr-un comunicat de presa, Executivul arata ca operatorii economici au asigurat energia termica catre populatie in conditiile in care sumele incasate prin aplicarea tarifelor reglementate au fost sub nivelul costurilor, rezultand o crestere a datoriilor catre furnizori si bugetul consolidat al statului, si sustine ca principalele cauze care au determinat pierderile din activitatea economica sunt depasirea pierderilor tehnologice prevazute in calculul pretului local de referinta, aprobarea cu intarziere semnificativa a tarifelor de facturare fata de momentul cresterii preturilor la furnizori, cheltuielile mari cu avarii, nerealizarea cantitatilor de energie termica prognozate din cauza conditiilor meteo, debransarii unor consumatori si inchiderea unor mari consumatori industriali. Alte motive invocate pentru justificarea pierderilor sunt starea instalatiilor de transport si distributie deosebit de precara, cu durata de viata mult depasita, neaprobarea in tariful de energie termica a pierderilor reale de apa rece pentru prepararea apei calde menajere, nedeductibilitatea cheltuielilor determinate de depasirea de pierdere aprobata prin tarif si inregistrarea TVA aferenta pe costuri, conform Codului Fiscal, incepand din 2003.

Aceste decizii urmaresc scoaterea din blocaj a activitatii economice a operatorilor economici prestatori ai ser-viciului de interes economic general de alimentare cu energie termica a populatiei.

Nu cu mult timp in urma, directorul SC Uzina Electrica Zalau, Viorel Marian, a declarat ca, pana la un moment-dat, uzina a putut rambursa banii, dar apoi nu a mai reusit sa tina pasul: In cazul Uzinei Electrice Zalau, suma este de 25 de milioane de lei si a fost acumulata din 2002 si pana in prezent. Datoria reprezinta credite luate de la banci, cu garantia statului, pentru aprovizionarea cu combustibil, asa cum de altfel stau lucrurile si in privinta celorlalte uzine din tara, a spus Viorel Marian. Acesta a mai aratat ca masura pe care o va lua Guvernul si care va insemna stergerea datoriilor este singura solutie care se putea gasi in cazul acestor foste CET-uri, care se confrunta cu dificultati financiare.

Uzina Electrica Zalau foloseste drept combustibil gazul metan si are ca actionar unic Consiliul Local Zalau.

Acesta a decis sa privatizeze Uzina din cauza ca s-au inregistrat pierderi mari in ultimii ani.

In prezent, in Zalau, mai sunt racordati la reteaua de energie termica centralizata aproximativ 1.200 de abonati casnici. La acestia se adauga scolile si gradinitele din municipiu, insa cel mai important client ramane SC Tenaris-Silcotub SA.

Leave a Comment