„Crucea de la bold” din Bădăcin a fost restaurată. Artizanii – o familie de localnici, stabilită peste hotare

O cruce veche de peste 100 de ani, probabil cea mai veche cruce din Bădăcin, a fost recondiționată recent.

Recondiționarea acesteia a fost realizată de o familie din Bădăcin, care a luat drumul străinătății tocmai în Italia, și care s-a reîntors pe meleaguri natale pentru a petrece concediul. Este vorba despre familia Lemeni: Ionel, Dana, Dario, Ilaria, Răzvan, Violeta, Emma, Lucreția și Cristina Borz.

Crucea, un simbol reprezentativ pentru comunitate, cunoscută sub denumirea de „crucea de la bold” este așezată pe vechea proprietate a învățătorului Andrei Lemeni, un învățător care a fost adus de la Blaj în anul 1850 de către vicarul Silvaniei, Demetriu Coroianu – bunicul matern al lui Iuliu Maniu, pentru a-i învăța carte pe oamenii locului.

După cum a explicat Cristian Borz, preotul greco-catolic de la Bădăcin, crucea este ornamentată cu diverse simboluri care ne aduc aminte de patima și moartea Mântuitorului.

„Corpus-ul este din lemn și este identic cu cel care se află în capela Casei Maniu, despre care știm că a fost realizat în anul 1909. Cele două corpus-uri au fost realizate de către același meșter despre care, din păcate, nu avem detalii”.

Astfel, „meșterii”, legați sufletește de locurile natale, au realizat lucrări de înlocuire a părților de lemn deteriorate, au recondiționat lemnul cu substanțe specifice, iar apoi au vopsit și au pictat detaliile sculptate.

Prin gestul lor au dăruit comunității acest semn al crucii, dând posibilitatea celor care vor trece prin fața ei să aducă laudă și mărire divinității.

3 Thoughts to “„Crucea de la bold” din Bădăcin a fost restaurată. Artizanii – o familie de localnici, stabilită peste hotare”

  1. […] O cruce veche de peste 100 de ani, probabil cea mai veche cruce din Bădăcin, a fost recondiționată recent  » Mai multe detalii […]

  2. Florica

    Autoritățile locale nu au interes, timp, vocație și dăruire ptr așa ceva! Ele au alte preocupări!!!

  3. Anonim

    Felicitări, oameni faini, ca v-ați dedicat din timpul vostru de odihnă pentru această cauză! 👏 Felicitări părintelui Borz și familiei sale pentru implicarea în viața și dezvăluirea istoriei satului Bădăcin! 🙏❣️

Leave a Comment