Contraceptive gratuite pentru elevi și studenți

Contraceptive gratuite pentru elevi și studenți

Nu mai este o noutate faptul că mulți dintre tineri iși incep viața sexuală prea devreme. Și, din păcate, prea puțini folosesc metode contraceptive. Aceștia ar trebui să știe că statul le oferă posibilitatea de a beneficia gratuit de contraceptive prin programul național de Planificare Familială și Contracepție.

Pentru asta, elevii și studenții au nevoie doar de carnetul de note vizat pe anul in curs sau de o adeverință de la unitatea de invățămant. Astfel, ei pot beneficia de contracepție și consultație gratuită, chiar dacă nu sunt inscriși la un medic de familie. Metodele de contracepție disponibile in cabinetele de Planificare Familială includ prezervative, pilule contraceptive, injecții contraceptive și sterilete.

Fiecare persoană poate primi 12 prezervative sau o folie de pilule contraceptive lunar și o injecție care protejează timp de trei luni impotriva unei sarcini nedorite. In plus, pentru cei care nu doresc pilulele gratuite există posi-bilitatea de a achiziționa alte contraceptive la prețuri mult mai mici decat in farmacii.

In județul Sălaj există două Cabinete de Planificare Familială, unul in cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău (unde sunt inscrise aproximativ 6.000 de persoane) și unul la Spitalul Orășenesc Șimleu Silvaniei.

Activitatea desfășurată in cadrul cabinetelor de Planificare Familială nu se rezumă doar la furnizarea de pilule contraceptive, in primul rand fiind vorba de consiliere privind abilitarea individului ori a unui cuplu de a decide dacă și cand să aibă copii, despre prevenirea sarcinilor nedorite, avortului și abandonului de copii, de identificarea nevoilor personale in vederea luării unei decizii privind folosirea unei anumite metode contraceptive, asigurarea utilizării corecte a contraceptivului ales, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col și a cancerului de san, precum și păstrarea și ameliorarea calității vieții de cuplu.

Foarte important de reținut este faptul că orice persoană care apelează la serviciile acestor cabinete are parte de confidențialitate.

Alte articole

Leave a Comment