Consiliul Judeţean Sălaj dă bani pentru rucsacurile a peste 1.000 de tineri ortodocşi

După Primăria Zalău, care a oferit 51.000 de lei de la bugetul municipiului pentru evenimentul religios „Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, a venit rândul Consiliului Judeţean Sălaj să sponsorizeze acelaşi eveniment din banii contribuabililor.
Aleşii judeţeni se întâlnesc joi, 31 mai, pentru a vota un proiect de hotărâre privind alocarea a 23.000 de lei pentru manifestarea ce va avea loc în perioada 17-18 august, la Zalău, în organizarea Episcopiei Sălajului. Potrivit expunerii de motive a proiectului, banii sunt destinaţi achiziţiei a 1.150 de rucsacuri personalizate şi cu însemnele Consiliului Judeţean Sălaj, câte unul pentru fiecare dintre cei 1.150 de participanţi. Episcopia a cerut 79.860 de lei, invocând că banii vor fi destinaţi pentru tipărirea de publicaţii, afişe, invitaţii training preoţi şi voluntari, închiriere aparatură, transport în judeţ, cărţi de rugăciuni, servicii filmare şi fotografiere, precum şi acordarea de materiale de promovare (tricou, şapcă, carneţel, pix, insignă, ecuson etc.) pentru fiecare tânăr ortodox.

„Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului” va aduce la Zalău 1.150 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, 750 dintre ei din Sălaj, iar ceilalți din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare. Bugetul estimat al evenimentului este de 256.860 de lei. A cincea parte din sumă – 51.000 de lei – va fi acoperită de la bugetul Zalăului, pentru asigurarea mesei zilnice a participanţilor din judeţene vecine şi pentru asigurarea transportului acestora. În plus, municipalitatea s-a angajat să pună la dispoziţie participanţilor cu titlu gratuit, internatele şcolare din patru licee din municipiu şi să onoreze toate celelalte solicitări privins Sala Sporturilor, spectacolul folcloric, avizarea, sonorizarea şi ordinea publică. Solicitarea iniţială a Episcopiei viza suma de 163.000 de lei, pentru masa și cazare, articolele de publicitate vizuală a activității, tipărire de publicații, filmări, fotografii și realizarea unui film cu evenimentul, tipărire de afișe și invitații precum și cheltuieli cu dotarea tehnică necesară.

Conform celor descrise în contract, acțiunea își dorește “să promoveze valorile culturale, artistice și religioase ale Zalăului și Sălajului în rândul tinerilor și să reașeze valorile culturale pe principii axiologice în conștiința colectivă a tineretului”. Pe parcursul celor două zile, cei peste o mie de tineri ortodocși vor participa la dezbateri și vor discuta pe teme de istorie și tradiție creștină în nord-vestul Transilvaniei, dar și teme precum “Unitate, libertate, responsabilitate”, și “Tinerii în fața provocărilor contemporane”. În eveniment este cuprinsă și o rugăciune colectivă de seară, ce va avea loc în parcarea din spatele Primăriei, în prima zi a evenimentului.

Organizatorii arată în contract faptul că evenimentul are ca scop, printre altele, “de a crea cadrul în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de Biserică, prin împărtășirea valorilor creștin-ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret”.
Tinerii vor participa, de asemenea, la slujbe, procesiuni religioase și liturghii. Aceștia vor vizita, în cadrul programului și obiective diverse din județ, participând și la o “Procesiune a tinereții”, mai precis o defilare pe acordurile Fanfarei “Promenada”, pusă la dispoziție tot de municipalitate, din cartierul Dumbrava, respectiv catedrala “Sfânta Vineri”, până în centrul municipiului.

Leave a Comment