Consilierii aprobă regulamentul privind împărțeala banilor către biserici

Consilierii locali vor aproba în ședința de joi din cadrul Primăriei municipiului, un Regulament în baza căruia vor fi acordate sumele ce au fost deja alocate unor lăcașuri de cult din municipiu. În motivarea Proiectului de hotărâre se arată faptul că acest Regulament va cuprinde “modalitatea și etapele procedurale privind finanțarea unităților de cult și a eparhiilor acestora, din Municipiul Zalău”. Beneficiarii sumelor de bani din bugetul local – banii zălăuanilor – vor ajunge, cu sau fără acordul lor, la unele unități de cult de pe raza municipiului Zalău, dintre cele recunoscute în România. În urmă cu puțin timp, atunci când a fost aprobat bugetul municipiului pentru acest an, așa-zis “consultarea publică” a avut loc cu doar o oră înainte ca proiectul să fie votat.

Evident că la aceste consultări nu au participat cetățenii municipiului, cu excepția unui zălăuan ale cărui obiecții n-au avut nicio șansă de a fi luate în seamă. Prin urmare, banii destinați bisericilor, pe lângă fondurile care curg de la Consiliul Județean, Guvern ori din donațiile enoriașilor, vor fi folosiți în scopul unor lucrări de reparații, reabilitări și dotări, din care amintim: “reparații învelitori, acoperișuri, tâmplărie, zidărie, izolarea termică a clădirilor, introducere utilități noi, reabilitarea de utilități existente, înlocuire pardoseală, introducerea de instalații de climatizare, obiecte de mobilier (scaune, bănci etc) picturi la construcțiile noi etc”.

În Regulamentul ce va fi aprobat joi, se specifică și achiziționarea de candelabre, obiecte de iluminat (aplice etc) și a aparatelor de aer condiționat, lucruri care nu reprezintă, de fapt, o stringentă necesitate către care să pornească banul puțin al zălăuanului. Dar, așa după cum au declarat cei din fruntea Primăriei, “dacă bisericile au cerut, noi le-am dat!” Sprijinul financiar va fi acordat în baza unui contract de finanțare încheiat între Primăria Zalău și unitatea de cult care a solictat banii. Reamintim că municipalitatea a alocat pentru acest an, 350.000 de lei în scopul unor lucrări de reabilitare, da rși pentru dotarea unor biserici din municipiu.

Reamintim zălăuanilor faptul că bugetul municipiului pentru anul 2017 este de 155.410.500 de lei la care se adaugă suma provenită din excedentul de buget al anului trecut, respectiv 32.554.260 de lei. Din această sumă, foarte puţini bani se investesc în acest an în vederea dezvoltării municipiului. Din totalul de 187.964.760 de lei (42 milioane de euro), doar 36.700.000 de lei vor fi folosiţi pentru ca municipiul nostru să se dezvolte, să beneficieze de lucruri noi, elemente urbanistice de care avem nevoie, asfaltări, reparații, construcții sau investiții pentru viitor. Cu alte cuvinte, altceva decât ceea ce avem şi trebuie să întreţinem.

Grosul banilor – aproximativ 152.000.000 de lei, va merge către eterna funcţionare și întreținere, dar și către alte investiții precum cârpeli de drumuri ori clădiri, achiziționarea de candelabre, aparate de aer condiționat și alte dotări fără de care, printre alte instituții, unitățile de cult riscă, desigur, să intre în colaps. Toate acestea în condițiile în care marile “dureri” ale municipiului se vor acutiza, prin faptul că de curând am pierdut șansa banilor europeni – cei 22 milioane de euro la care visam pentru reabilitarea bulevardului, de departe cea mai mare problemă a zălăuanilor și a celor care tranzitează municipiul nostru, ori alte investiții cu adevărat necesare și folositoare municipiului.

 

 

2 Thoughts to “Consilierii aprobă regulamentul privind împărțeala banilor către biserici”

  1. Tăunu

    Bă,. dobitocilor, România este un stat laic, noi nu trebuie să dăm bani bisericilor !

  2. Anonim

    cat va fi aceasta conducere la putere in Zalau… slabe sanse. Aici inapoierea este la ea acasa, clopote, slujne, mitinguri cu preoti in frunte si xenofobie, homofobie, totul pentru un traditionalism absurd si care nu ofera nicio garantie, in sine, pt vreo fericire. vai de capul nostru cu asemenea mentalitati de epoca bronzului. Dar, noi i-am ales, majoritatea, nu? Asta e! cu ei defilam.

Leave a Comment