Compania de Apă Someş, amendată pentru accidentul mortal de la Şimleu

Inspectorii de muncă au finalizat ancheta în cazul accidentului mortal de muncă petrecut în 16 iulie, în Şimleu Silvaniei. Atunci, un bărbat de 48 de ani din localitate, angajat al Companiei de Apă Someş, a murit în timp ce se afla într-un şanţ cu o adâncime de circa 2 metri, pe strada Cehei, unde monta o conductă de canalizare. Malul de pământ s-a surpat, muncitorul fiind îngropat de viu.
Potrivit informaţiilor transmise de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, tragicul eveniment s-a produs din cauza „admiterii desfăşurării lucrului la săpătură, fără a se fi efectuat sprijinirea malurilor de pământ sau executarea săpăturilor cu pereţi în taluz”.

Astfel, spune sursa citată, a fost încălcat articolul 13, litera a din Legea 319, potrivit căruia în vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii trebuie „să adopte, din faza de cercetare, proiectare şi execuţie a construcţiilor, a echipamentelor de muncă, precum şi de elaborare a tehnologiilor de fabricaţie, soluţii conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea şi sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare şi de îmbolnăvire profesională a lucrătorilor”. Pentru încălcarea acestei dispoziţii, societatea a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 8.000 de lei.

De asemenea, spun oficialii ITM Sălaj, nu au fost respectate articolele 118, respectiv 119 din „Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă la exploatarea instalaţiilor de alimentare cu apă”, care stabilesc că „săpăturile vor fi astfel executate încât să fie prevenită prăbuşirea pereţilor, iar consolidarea acestora, acolo unde este cazul, se va efectua potrivit naturii terenului şi procedeului de săpare folosit” şi că „la adâncimi de tranşee mai mari de 1,50 m se va face în mod obligatoriu sprijinirea malurilor”.

Ca urmare a evenimentului, inspectorii de muncă au dispus mai multe măsuri, printre care prelucrarea cu toţi lucrătorii Companiei de Apă Someş a cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea accidentului de muncă soldat cu decesul colegului lor. De asemenea, agentului economic i s-a impus să revizuiască evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, precum şi completarea Planului de prevenire şi protecţie.
În paralel cu ancheta ITM, procurorii din Şimleu au început urmărirea penală in rem.

Alte articole

2 Thoughts to “Compania de Apă Someş, amendată pentru accidentul mortal de la Şimleu”

  1. Cristina

    Atata valoreaza viata unui om? O amenda? Chiar nu se sesizeaza nicio autoritate??? Astia ar trebui dati in judecata la CEDO si jupuit statul roman de cateva milioane de euro. Nu se poate asa ceva!

  2. Anonim

    Pentru un ase
    enea accident de munca cu pierderea unei vieti de om sa dai o asemenea sanctiune cit pentru trecerea pe rosu la semafor este aberant si extrem de rusinos, aici trebuiau sa fie sanctionate ,sa fie demise si sa cada capete care n-au respectat norme elementare de organizare la locul de munca

Leave a Comment