Comercianții care vând alcool minorilor vor risca amenzi de 6.000 de lei și suspendarea activității

Pe viitor, pe lângă servirea minorilor cu alcool în localurile publice, și vânzarea în magazine sau distribuirea gratuită a băuturilor alcoolice către cei ce nu au împlinit vârsta majoratului va constitui contravenție și va putea fi sancționată cu amendă, potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

Propunerea legislativă înregistrată de puțină vreme la Senat vizează, de fapt, modificarea legislației privind ordinea și liniștea publică și are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul stipulează că vânzarea de băuturi alcoolice în magazine către cei care n-au împlinit încă 18 ani va reprezenta o contravenție, faptă ce va putea fi amendată cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

Totodată, după cum stabilește propunerea legislativă, pe lângă magazinele care vând alcool minorilor, vor putea fi amendate și unitățile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice care oferă gratuit astfel de băuturi minorilor. Aici vorbim, printre altele, și despre restaurante, baruri, terase etc.

Mai mult, dacă magazinele, restaurantele sau barurile vor încalca aceste prevederi în mod repetat, se va aplica, pe lângă amendă, și măsura suspendării activității acestora pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

În prezent, Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că reprezintă contravenție “servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”. Pentru încălcarea acestei prevederi se pot aplica amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei și, de asemenea, dacă aceasta este încălcată repetat, se poate stabili și suspendarea activității localului public pe o perioadă de până la o lună.

5 Thoughts to “Comercianții care vând alcool minorilor vor risca amenzi de 6.000 de lei și suspendarea activității”

 1. Anonim

  PAI ATUNCI TREBUIE SA INCHIDETI TOATE BARURILE SI ABC URILE DE LANGA SCOLI SI LICEE…..

  1. sa mearga politia in clubul Milenium si sa vada cine sunt clientii si ce consuma! pe langa alcool, se mai servesc si droguri si fetite ieftine !!!

   correct, sa fie inchise toate localuirile de langa institutii de invatamant si locasuri de cult !!
   sau mai bine, inchdem scolile si bisericile !!!
   si apropa, ce rezolvi daca dai amenzi? cate s-au dat in Zalau?
   cine trebuie sa le dea? Politia, primaria, politia locala, DSP, etc ???
   cat timp nu se aplica legea, puteti mari amenzile mult si bine !!

 2. Anonim

  inca o lege care nu o sa fie respectata si nici aplica !!! poat sa le faca si 10.000 de lei amenda minima si tot acolo este !
  cate amenzi a dat politia pana azi? in anul asta !!
  toti cei responsabili nu au curajul sa aplice legea ! si daca un politest o sa dea o amenda o sa fie f_tut de sefii lui pentru fapta sa eroieca !! asa se intampla la noi !

 3. Anonim

  Clubul Milenium nu este peste drum de o scoala ? jumatate clientii localului sunt minori !!
  nu in acest local fetele , trebuie sa fie atente sa nu le fie pusa in bautura, droguri? cica, daca nu esti atenta, te trezesti cu prafuri in pahar si cineva va profita de tine !!!
  iar ilies patronul, este cel care coordoneaza tot !

 4. Anonim

  dupa ora 22:00 minorii nu ar mai trebui lasati in localuri unde se serveste si/sau se consuma alcool !! de droguri, nici nu mai trebuie sa amintim !!
  iar politia municipal, politia locala, Directia de sanitate publica, Protectia copilului, Protectia consumatorului, Inspectoratul scolar,etc. si alte institutii, caci avem o suta, ar trebui sa faca controale inopinate in oras si pe timpul zilei !!!
  ar fi destul sa verifice doar localurile din centrul orasului si sa vada ce de minori sunt ziua, in timpul orelor ion ele !!
  sa vada cei responsabili, cum sub geamurile unui ziar local, la intrarea din spate a unei scoli din centru, se aduna copii sa fumeze chistoace !! Cei de la Graiul Salajului, asta nu o vad? doar de gunoaie se leaga?

Leave a Comment