Colectarea selectivă a deșeurilor electrice, un program promovat de Primăria Zalău

Tu știi ce face televizorul tău vechi? Adună praf și elimină plumb! Dacă praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejează-ți sănătatea și mediul în care trăiești! Participă la acțiunea de colectare a deșeurilor electrice și electronice din Municipiul Zalău, care va avea loc în zilele de 29 și 30 septembrie 2017. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Zalău și Serviciul Local de Colectare Sălaj, oferă cetățenilor servicii gratuite de colectare a deșeurilor electrice. Acțiunea are și un caracter educativ,  subliniind importanța colectării aparatelor electrice vechi sau defecte, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

Cum colectăm deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)?

În zilele de 29 și 30 septembrie 2017, cetățenii din Zalău au ocazia să scape, comod și corect de deșeurile de echipamente electrice și electronice, trimițându-le la reciclare! Iată cum va decurge programul acțiunii de colectare: vineri, 29 septembrie, între orele 14-19, și sâmbătă, 30 septembrie, între orele 10-15, trei puncte de colectare provizorii îi așteaptă pe cetățeni să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate în următoarele locuri din oraș: cartier Porolissum – lângă Peco, cartier Brădet – lângă magazinul Codiflor, cartier Dumbrava – lângă Piață.

De asemenea, cetățenii pot să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, la Centrul de Colectare permanent de pe strada Fabricii nr.30. În plus, se vor prelua gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție, în urma comenzilor de preluare plasate de cetățeni la TelVerde 0800 444 800, număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9-17.

Fiecare cetățean care va dori să scape de aparatele electrice vechi sau defecte în cadrul acestei acțiuni de colectare va participa la o Tombolă cu premii, constând în aparate electrice și electrocasnice noi: un cuptor cu microunde, un aspirator, o mașină de călcat rufe, o cafetieră și un mixer. Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, ora 15.30, la Centrul de Colectare permanent de pe strada Fabricii nr.30.
Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Sălaj, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

 De ce trebuie să colectăm DEEE?

Obișnuința colectării deșeurilor electrice, pe cât ar părea de nouă și greu de adaptat specificului țării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internațional. În 1976 în Statele Unite ale Americii, a fost adoptată prima lege federală care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.

Colectarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au ca obiective protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice.

Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea.

Alege să respecți nu doar legislația, ci întreaga comunitate din care faci parte și, mai ales, mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat – intră pe www.rorec.ro, www.colecteaza.ro și pe www.facebook.com/asociatiarorec.ro.

Persoana de contact: Florin Popa, telefon: 0744 661 810

 

 

 

Leave a Comment