Clădirea Albastră este a noastră: tot mai aproape de finalizare, valorosul imobil are o destinație incertă

Clădirea Albastră, un imobil de patrimoniu cu o arhitecutră deosebită și spații generoase, care vor arăta în final ca scoase din cutie, este o clădire care trebuie să aparțină zălăuanilor. Este a tuturor zălăuanilor și trebuie să funcționeze atunci când va fi dată în folosință și în beneficiul nostru, al copiilor noștri. Din păcate o consultare publică făcută mai mult de ochii lumii, la care nu au ajuns prea mulți zălăuani neștiind de existența ei, nu a adus niciun rezultat concret. Primăria Zalău are, pe lângă obligația legală, inclusiv una morală, aceea de a iniția o campanie în adevăratul sens al cuvântului, prin care oamenii să fie informați prin mijloace facile, vizibile, clare, că acestei clădiri i se caută o utilitate.

Din datele transmise de reprezentanții municipalității, până în acest moment au fost efectuate lucrări importante, cum sunt schimbarea acoperișului și amenajarea podului, montarea panourilor solare, schimbarea tâmplăriei exterioare. Totodată, a fost finalizată renovarea fațadei laterale a clădirii, partea cea mai afectată. A fost turnată șapa la pardoseală, a fost montată instalația de încălzire, instalația electrică și au fost efectuate lucrări de reconfigurare și amenajare a subsolului clădirii.

Pentru perioada următoare, echipele de lucrători vor reface fațada principală a clădirii, vor monta ușile în întreaga clădire, centrala termică și vor efectua toate lucrările ce țin de finisaje interioare. Lucrările sunt finalizate în proporție de peste 65 la sută, termenul de finalizare fiind martie, 2020. Costul total estimat este de aproximativ 1.500.000 de lei.

Un lucru care a rămas, deocamdată, în așteptare, deosebit de important, este stabilirea unor destinații pentru spațiile din această clădire. Este știut faptul că ani la rând de spatii generoase din această clădire s-au folosit formațiunile politice sau parlamentari, care, pe sume ridicole, au închiriat aceste spații și multe dintre ele le-au ținut închise, neavând o activitate care să le justifice prezența într-o clădire atât de importantă aflată în centrul municipiului. În plus, cetățenii Zalăului s-au arătat nemulțumiți de faptul că există probabilitatea ca și pe viitor, interesele unor formațiuni politice să câștige din nou, astfel încât clădirea renovată pe banii noștri să rămână la dispoziția unor oameni influenți, vremelnic aflați la putere în județ.

 Este nevoie de o promovare adevărată a acestei clădiri, nu doar de proceduri bifate

 Degeaba ne prefacem că anunțăm cetățenii, publicând într-un colț obscur, pe un website, un anunț cum că municipalitatea consultă cetățenii. Este timpul să se termine cu aceste modalități care stârnesc râsul, în lipsa altor metode cu adevărat eficiente care să completeze procedura consultării publice care, în sine, este egală cu zero pentru că nimeni nu o vede. Spațiile au fost închiriate în trecut (în majoritate) unor formațiuni politice pe car ele cunoașteți, sumele percepute fiind ridicole – câțiva lei pe metro pătrat.

Este nevoie de mai multă responsabilitate din partea celor care ne conduc, de mai multă transparență și firește, de dorința de a dărui pentru totdeauna această clădire zălăuanilor, pentru că despre asta este vorba, în definitiv.

Chiar dacă presupune cheltuirea unor bani, Primăria Zalău nu trebuie să piardă din vedere faptul că este direct responsabilă pentru soarta acestei clădiri și datoria celor care iau decizii este aceea de a facilita accesul la informație, de a face chiar publicitate, de a anunța prin afișe, clipuri video, anunțuri în presă, despre faptul că avem o bijuterie de clădire care este aproape gata și avem nevoie ca zălăuanii să decidă ce anume facem cu ea. Desigur, spațiile pot avea destinații diferite, pot fi închiriate chiar și unor partide, însă trebuie evitată ideea de monopol și păstrată o proporție decentă astfel încât măcar o parte din clădire să fie și în beneficiul nostru, al copiilor noștri. Trebuie să facem tot posibilul să reușim împreună să găsim utilitatea ideală acestei clădiri care zeci de ani a stat în paragină, nu doar uitată de autorități, fiind un pericol mereu treaz pentru trecători, dar și pentru aspectul urbanistic dezolant pe care îl oferea.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Clădirea Albastră este a noastră: tot mai aproape de finalizare, valorosul imobil are o destinație incertă”

  1. Anonim

    cabinet de veterinar pentru ciunt, punct de vanzare a lebenitei pentru balint, agentie imobiliara pentru capilnasiu, magazin de armament pentru ghita pop, agentie turistica pentru bode, idei sunt, politicieni sunt, coruptie la cote maxime, dna, sri, procuratura, diicot lipsa

  2. Anonim

    Taraturi comuniste! Centrul arata vai de el, langa cladiri vechi jigodiile au construit blocuri de sticla. Nicaieri in Romania nu exista asa ceva. Rusine bolsevicilor ciunt marc pop nosa. Comunisti borati!

Leave a Comment