Chirii mai mici pentru locuințele ANL

Vești bune pentru sălăjenii care locuiesc în apartamente ANL. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, numărul 30/2017 pentru modificarea şi completarea articolului 8 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Ordonanţa privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost adoptată în data de 8 mai, de Senat, ca for decizional. Actul normativ proaspăt intrat în vigoare modifică metodologia de calcul a chiriei pentru locuinţele ANL, în sensul reducerii acesteia cu aproximativ 45 la sută.

Vestea modificării cuantumului chiriei la locuințele ANL îi va bucura, cu siguranță, pe zălăuanii care trăiesc într-o locuință ANL.  În privința zălăuanilor, veștile bune nu se opresc, însă,  aici. Lucrările la cele două blocuri noi ANL au început, astfel încât, 100 de noi locuinţe ANL sunt în curs de realizare la Zalău de către Compania Naţională de Investiţii (CNI), acestea urmând să se adauge celor 228 existe în prezent în municipiul reşedinţă de judeţ. Potrivit datelor prezentate de viceprimarul Zalăului, Fazakas Nicolae, administraţia locală a primit în 2016, 1.839 de cereri pentru închirierea de locuinţe ANL, însă în final au fost depuse numai 148 de dosare, un număr de 107 persoane fiind declarate eligibile pentru a putea primi în chirie un apartament de acest tip. Primăria Zalău a atribuit în 2016 un total de 16 unităţi locative, 91 de persoane fiind actualmente pe lista de aşteptare în vederea primirii unei locuinţe ANL.

În prezent, în Zalău există 15 blocuri ANL cu un total de 228 locuinţe, însă CNI urmează să construiască, așa cum am arătat mai sus, alte 100 locuinţe, pe un teren pus la dispoziţie de către municipalitate, urmând să fie asigurate şi utilităţile necesare. Viceprimarul Fazakas Nicolae, care este responsabil pe acest segment,  a subliniat recent faptul că, întrucât  terenul pe care se construiesc locuinţele a fost donat de către Armată, 40 la sută din apartamente vor reveni militarilor, diferenţa de 60 de locuinţe urmând să rămână la dispoziţia administraţiei locale.

Cum se calculează chiria pentru un apartament ANL

Primăria Zalău ne-a pus la dispoziție câteva date referitoare la modalitatea de calcul a chiriei pentru apartamentele ANL.

În momentul de față, chiriașii locuințelor ANL depun la Primăria Municipiului Zalău documentele justificative referitoare la veniturile brute, pentru fiecare membru al familiei, realizate în ultimele 12 luni, urmând să fie identificat nivelul chiriilor pentru locuințele ANL, rezultate în urma modificărilor legislative.

Chiria este calculată conform Anexei 16 din HG 962/2001. În situația în care chiria rezultată este mai mare decât nivelul maxim prevăzut la art. 8 alin. (9¹) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiria se va diminua corespunzător cu încadrarea în procentele prevăzute de lege.

În funcție de veniturile chiriașului calculate pe membru de familie, conform documentelor depuse, prin excepție, nivelul maxim al chiriei nu poate depăși:10 la sută din venitul mediu de bază brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin Hotărâre a Guvernului; 20 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi care nu depăşeşte cu 100 la sută salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 30 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât sută la sută salariul minim de bază brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

 

 

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment